Forskere advarer: Et boom i naturgas vil ikke redde klimaet

Billig naturgas kan give mange fordele: økonomisk vækst, mindre luftforurening, forsyningssikkerhed osv.

Naturgas udleder kun halvt så meget CO2 som kul pr. produceret energimængde, og boomet inden for skifergas har derved bidraget til et fald i de amerikanske CO2-udledninger siden 2007. Til trods herfor vil billig naturgas i store mængder dog ikke være særligt gavnligt for klimaet globalt set set, hvis man ser 40 år frem.

Det fremgår af en ny undersøgelse, som forskere fra fem lande har fremlagt i Nature. Forskerne har benyttet fem forskellige modeller til at vurdere klimaeffekten af billig naturgas.

Den korte forklaring er, at billig naturgas ikke alene vil udkonkurrere kul, det vil også udkonkurrere klimavenlige energikilder som atomkraft, sol og vind.


Ifølge fem forskellige globale energimodeller vil forholdet mellem energi fra naturgas og vedvarende energi øges i den undersøgte periode frem til 2050, hvis gasmængderne er så store, at naturgasprisen halveres. I et konventionelt scenarie vil vedvarende energi i løbet at ca. 10 år vinde frem, så den vedvarende energi vil få større betydning på bekostning af naturgas. (Grafik: S. J. Davis og C.Shearer, University of California, Irvine og Nature)

Læs også: Strid i gang: Skal vi virkelig bruge skifergas, a-kraft og CO2-lagring for at redde klimaet?

Forskerne har sammenlignet CO2-udledninger i to meget forskellige scenarier.

Det konventionelle scenarie er baseret på, at de kendte ressourcer af naturgas svarer til en energi på 11.000 exajoule, som kan udvides til en pris under 3 dollar pr. gigajoule. Omkostningerne øges meget markant for udvinding herudover.

Overflodsscenariet er karakteriseret ved, at teknologiske fremskridt gør det muligt at halvere omkostningerne ved udvinding, så mere end 30.000 exajoule kan udvides til en pris under 3 dollar pr. gigajoule, og yderligere mængder kan udvides til kun lidt højere omkostninger.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>