Ulovlig udvinding af sand har store miljøkonsekvenser

Sand indgår som grundingrediens i en lang række moderne industrielle produkter, og stigende global velstand sætter beholdningen af den naturskabte ressource under pres.

Efterspørgslen på sand er så stor, at der flere steder i verden er opstået organiseret tyveri af råmaterialet fra floder og offentlige strande. Men den illegale og uregulerede fjernelse af sandet har store konsekvenser for miljøet. Det skriver Politiken.

Det manglende sand ved strandene accelererer nemlig havets erosion af kystlinjen, hvilket er et stort problem for kystnære byer, der må opsætte kunstige diger – paradoksalt nok ofte med sand som hovedbestanddel – for at holde vandet for døren.

I Indien, hvor ‘sandmafiaerne’ ifølge Politiken er meget udbredte, udvindes sandet blandt andet fra flodsenge, hvilket får vandet til at skære sig længere ned og sænker vandstanden. Det gør de beboede områder langs floden mere sårbare over for tørke.

Beton sluger milliarder af tons

Produktionen af beton sluger ifølge FN’s klimaagentur UNEP tre fjerdedele af den naturskabte ressource. Takket være den økonomiske udvikling og voksende velstand i Asiens folkerige nationer er der godt gang i byggeriet.

»Al vores infrastruktur kræver ganske betydeligt tilskud af sand og grus. Det er den største enkeltvare i mineindustrien«, siger Per Kalvig leder ved videnscenter for Mineraler og Materialer under GEUS til Politiken.

Sand og grus tegner sig ifølge UNEP for det mest udvundne faste materiale i verden målt på volumen, og agenturet anslår, at der gennemsnitligt udvindes 40 milliarder tons på verdensplan om året. Forskere fra klimaagenturet påpeger, at udvindingen foregår i langt højere tempo, end sandet kan nå at fornyes.

Agenturet udarbejdede i marts en rapport, der havde til hensigt at gøre opmærksom på verdens svindende sandressourcer. Heri problematiseres det, at udvindingen af sand er en underreguleret industri, og at den i stor udstrækning foregår uden omtanke for de miljømæssige konsekvenser.

Ikke al sand kan bruges i beton

I Marokko har illegal sandudvinding fjernet ti millioner kubikmeter sand om året og forvandlet en stor strand til en lang stenet strækning mellem byerne Safi og Essouira. En stor del af sandet er blevet brugt til at bygge eksklusive hoteller og infrastruktur i de olierige ørkenstater.

Ørkensandet er nemlig for fint til at egne sig til betonproduktion, og derfor må de byggeivrige ørkenstater ofte importere sandet fra andre lande. Og det er ikke altid, at det foregår på helt lovlig vis.

Det tyske medie Der Spiegel fortæller, at NGO’en Global Witness i 2012 via satellitbilleder kunne påvise, at Singapore havde ekspanderet sit territorium med 22 procent over de sidste 50 år. Sandet kom fra nabolandene og var i nogle tilfælde blevet udvundet ulovligt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>