Forurenere får ekstraregning for stoffer i spildevand

Fremover skal spildevandsselskaber sørge for, at de virksomheder, der forurener mest, betaler mest. En ny bekendtgørelse påbyder nemlig spildevandsselskaberne at beregne, hvad det koster at rense spildevand for eksempelvis fosfor og kvælstof pr. kg, så virksomhederne hverken betaler over- eller underpris for rensningen.

»I dag er der ofte ikke sammenhæng mellem, hvad det koster at rense spildevandet, og hvad virksomhederne betaler for at få det gjort,« siger funktionsleder Vibeke Plesner, Naturstyrelsen.

Men fra 1. januar 2015 skal omkostningerne ved rensningen være skrevet på regningen, så det bliver tydeligt, hvad virksomheden betaler for det. Derfor skal hver enkelt kommunalt spildevandsselskab beregne, hvad det koster netop dem at rense vandet for forskellige stoffer.

Samtidig skal spildevandsselskaberne give rabat på regningen, hvis stoffer i spildevandet kan bruges til for eksempel biogas.

Læs også: Nu kan det første danske hospital fjerne medicinrester og bakterier fra spildevandet

Den nye bekendtgørelse kommer fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og omhandler ‘særligt forurenet spildevand’. Det er især spildevand, der indeholder større mængder fosfor, kvælstof og organisk materiale.

Bekendtgørelsen bliver ifølge Vibeke Plesner ledsaget af en fyldig vejledning og et regneark, som spildevandsselskaberne kan læne sig op ad, når de skal regne priserne ud, men ligesom i dag vil prisen for rensning variere fra selskab til selskab, da det er op til hver enkelt rensningsanlæg at beregne sine omkostninger.

Naturstyrelsen har ikke noget overblik over, hvor mange virksomheder lovændringen vil få betydning for, men Vibeke Plesner vurderer, at der nok vil blive lidt flere regninger for særligt forurenet spildevand i fremtiden.

»Til gengæld bliver de ikke nødvendigvis større samlet set. Nogle får en mindre regning, mens andres vokser,« siger hun.

Den nye bekendtgørelse har miljøministeren hjemmel til at indføre uden om Folketinget, men hun kan ikke ændre virksomhedernes adgang til at klage over prisen efter 1. januar 2015. En mulig klageadgang er derfor et af de emner, som forligskredsen, der er i gang med at revidere vandsektorloven, forhandler om lige nu.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>