Sådan får du fingre i de eftertragtede bæredygtighedsjob

Du har indset, hvor stor indflydelse erhvervslivet kan have på at løse nogle af tidens mest centrale problemer omkring miljø, klima og sociale forhold. Bæredygtig virksomhedsførelse er en luftig størrelse, men kan betyde ting som ordentlige arbejdsforhold for leverandører i tredjeverdenslande, skift til mindre miljøskadelige ingredienser i produktionen og energieffektiviseringer.

At være med til at styre en virksomhed i en mere bæredygtig retning kan betyde spændende udviklingsprojekter og store udfordringer, der kræver nytænkning og kreativitet. Samtidig følger den tilfredshed, der kommer af at udføre et job, der giver mening på et højere niveau.

Står din karriere i stampe? Sæt den i gang med et cv på Jobfinder.

Af disse grunde er efterspørgslen på et bæredygtighedsjob stor, men samtidig er udbuddet meget lille, selv hos de helt store virksomheder. Dertil kommer dårlig timing, fordi bæredygtighed er rykket længere ned på prioriteringslisten som følge af den økonomiske krise, skriver avisen The Guardian.

Personlig integritet og vedholdenhed

Men hvis du ikke lader dig afskrække af de lave odds, er du allerede et skridt på vejen til at få fat på et af de sjældent udbudte job. Det er nemlig ikke noget let job, når du først har fået fingre i det, så evnen til at være vedholdende kan vise sig afgørende for, om du får succes med jobbet.

Det mener i hvert fald direktør for Plan A hos Marks and Spencer ifølge The Guardian. Han spotter først og fremmest potentielle kandidater til et bæredygtighedsjob gennem kvaliteter, som kendetegner gode ledere generelt: gode menneskekundskaber, evnen til at skabe forandring og sans for networking.

Hertil kommer egenskaber, som nok ikke overraskende er et must for kandidater til denne slags job: forståelse for begrebet bæredygtighed og personlig integritet, forstået på den måde, at du er tro mod dine overbevisninger og kan statuere et eksempel.

Lær forretningsfolkets sprog

Andy Cartland, der rekrutterer til bæredygtighedsjob gennem sit selskab, Acre, har to yderligere kvaliteter, som han lægger særlig vægt på. Den første er innovation, forstået som evnen til at løse komplekse problemstillinger.

»Virksomheder er langt mere villige til at ansætte folk i bæredygtighedsstillinger, hvis de tror, at de får en innovatør, der virkelig kan hjælpe dem til at drive deres forretning på en bedre måde, som de ikke selv havde tænkt på,« siger han til The Guardian.

Den anden kvalitet er et solidt kendskab til erhvervslivet. Det duer ikke med folk, der gerne vil redde verden, men som ikke forstår at afbalancere det med virksomheden, mener Andy Cartland. Forretningsfolk vil som udgangspunkt være mistænksomme over for de bløde værdier, der ligger i bæredygtighed.

»Du skal være i stand til at tale deres sprog og forstå deres prioriteter. Det handler om at forene bæredygtigheden i virksomhedens kommercielle succes,« siger han.

Skab selv jobbet, hvor du allerede er ansat

Universiteterne tilbyder efterhånden flere slags masters og kandidatuddannelser i corporate sustainability, hvilket er en fin ting at have med sig på cv’et i jobjagten. Men titler er i denne branche ikke en afgørende faktor.

Shannon Houde, der er karriererådgiver inden for bæredygtighed i konsulentvirksomheden Walk of Life, mener, at praktisk erfaring er lige så vigtig. Som en start kunne det være at engagere dig i de frivillige initiativer, som er i virksomheden, hvor du allerede er ansat, eller selv at sætte nye grønne projekter i gang. Det vil give dig konkret erfaring og beviser samtidig, at du er ægte engageret i emnet.

Faktisk vil Shannon Houde slet ikke anbefale, at man forsøger at komme ind i branchen gennem det eksterne jobmarked. Så er det langt bedre, at man prøver at skabe sit eget bæredygtighedsjob i den virksomhed, som man er ansat hos, siger hun til The Guardian.

»Du har allerede kontakterne, og du kender sektoren. Du har de bedste forudsætninger for at overbevise chefen om, hvorfor der er brug for sådan en stilling, og hvorfor du er den bedste til at udfylde den,« siger Shannon Houde.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>