Fynboer: Fjern rejsekortets toldmur ved Storebælt

Fynboerne skal fra 2016 hive et blåhvidt rejsekort op af lommen, når de kører med bus og tog på Fyn – og hvis de vil besøge familie og venner i resten af landet med offentlig transport. Det stod klart fredag, da FynBus officielt meddelte, at selskabet ønsker optagelse i Rejsekort A/S.

Men desværre vil kunderne på Fyn ikke kunne bruge den samlerabat, som de optjener ved at køre rundt på øen i dag. FynBus har sit eget ‘rejsekort’ kaldet Kvikkort, der også skal scannes i busserne. Jo mere de fynske pendlere køre rundt på Fyn, desto mere rabat optjener de. En rabat, de med rejsekortet ikke vil kunne indløse, hvis de vil køre en tur fra Odense til København. Derfor lægger FynBus’ direktør Carsten Hyldborg op til forhandlinger i Rejsekort A/S.

»Jeg er ikke tilfreds med, at fynske pendlere, der sparer rabat op ved at køre rundt her på øen, ikke kan tage den rabat med sig, hvis de tager toget til København. Som situationen er i dag, kan de godt tage rabatten med til eksempelvis Aarhus. Mens Storebælt altså fungerer som en slags toldmur,« fortæller Carsten Hyldborg.


FynBus-direktør Carsten Hyldborg henviser også til, at det gammeldags klippekort står i vejen for, at man kan rydde op i takstjunglen for rejsekortet. Klippekortet skulle have været afskaffet i 2014, men holdes på markedet frem til februar 2015. Foto: Henrik Nordstrøm Mortensen

Ingeniøren har forsøgt at få en kommentar fra Rejsekort A/S, som sidder for bordenden, når FynBus, DSB, S-tog, Metro, Nordjyllands Trafikselskab, Midttrafik og Sydtrafik forhandler om ændringer til rejsekortet. Men Rejsekort A/S henviser til de enkelte trafikselskaber og kommuner, når det handler om at ændre prisstruktur og rabatordninger imellem landsdelene.

På Christiansborg er der heller ikke den store hjælp at hente lige nu for fynboerne. Andreas Steenberg fra De Radikale følger op:

»Vi skal forsøge at behandle alle pendlere lige og retfærdigt. Derfor kan jeg ikke umiddelbart endnu sige noget om, hvordan vi løser konflikten med en toldmur over Storebælt. Jeg slår bare fast, at jeg ikke går ind for ’forhammer-metoden’. Trafikselskaberne og politikerne skal opnå enighed, ellers svækker vi rejsekortet,« siger han.

Læs også: Endelig bliver rejsekort landsdækkende: Skeptiske fynboer tilslutter sig

Kendt problem uden løsning

Rejsekortets problemer med takstzonerne på kryds og tværs af landet er dog et kendt problem. Lige siden rejsekortet blev afprøvet første gang med pilotprojekter tilbage i 2007 har det været uoverskueligt, mener Erik Frøkjær, der er lektor ved Datalogisk Institut ved Københavns Universitet og har fulgt rejsekortet siden dets fødsel.

Han forstår sagtens, hvorfor FynBus atter forsøger at rejse problematikken ved priszoner frem og tilbage mellem landsdele.

»Vi må desværre konstatere, at Rejsekort A/S stadig ikke har løst et af de absolut største problemer, nemlig den helt uigennemskuelige prisstruktur. Den ligger mellem trafikselskaberne og har tilsyneladende været svær at komme igennem,« siger Erik Frøkjær.

Trafikstyrelsen har af flere omgange forsøgt at komme med bud på, hvordan eksempelvis prisstrukturen i hovedstadsområdet kunne strømlines. Senest med rapporten ‘Ét fælles takstsystem for hele Sjælland’, som Ingeniøren tidligere har omtalt. Det er nemlig primært på Sjælland, at rejsekortet løber ind i de største problemer, når det handler om strømlining.

Ifølge Trafikstyrelsen er der dog stadig et stykke vej til, at kunderne får et mere overskueligt prisskema. Kontorchef Jan Albrecht kan ikke gå i detaljer, men han forventer, at det politiske arbejde genoptages i 2015. FynBus forventer, at tilslutningen til rejsekort alene på investeringsfronten runder 120 millioner kroner. Senere vil også komme udgifter til anlæg og lignende. FynBus-direktør Carsten Hyldborg ser dog positivt fremad:

»Praktisk set vil pendlerne på Fyn få nemmere rejser, når de skal uden for øen. Og da vi også teknologisk anser Rejsekortet for modent, så ser jeg frem til arbejdet i Rejsekort A/S«.

Læs også: Styrelse: Sådan kan vi få ryddet op i rejsekortets takst-jungle

Læs også: Enige politikere: Nu fjerner vi rejsekortets forrykte takster

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>