Københavns politikere skal godkende Enghave Brygge uden en VVM

Uden endnu at kende de miljømæssige konsekvenser af at anlægge en kanalby i Sydhavnen, skal de københavnske politikere i teknik- og miljøudvalget mandag beslutte, om de vil godkende lokalplanen for Enghave Brygge.

Én ting, de dog kan være sikre på, er, at en godkendelse af såvel lokalplan som VVM-redegørelse bliver påklaget til Natur- og Miljøklagenævnet. Det har de borgere og miljø- og friluftsaktører, der hidtil har gjort indsigelse mod VVM og lokalplan, allerede kundgjort.

Forbilledet for Enghave Brygge er Amsterdam, og bydelen vil efter planen blive anlagt på inddæmmet land i form af ti øer, hvor de tre grundejere Nordic Property Vision, JM og By & Havn vil opføre 2.400 boliger og 1.600 arbejdspladser.

Men godkendelsen af lokalplanforslaget er sat på dagsordenen i dag, inden rådgiverfirmaet Orbicon har udført den opgave, som Københavns Kommune miljøcenterchef, Hans Christian Karsten midt i oktober gav firmaet.

Læs også: Kanalby i Sydhavnen får et ekstra tjek for tungmetaller og klimaændringer

Dengang bad miljøchefen Orbicon kvalitetstjekke sin VVM-redegørelse, efter at den oprindelige VVM-analyse havde resulteret i en række stærkt kritiske høringssvar fra både borgere og miljø- og friluftsaktører.

Både det faktum, at kanalbyen over en 700 meter lang strækning kommer til at indsnævre havneløbet med 120 meter – hvilket udgør en tredjedel af havneløbets bredde – at den skal anlægges ovenpå de forurenede efterladenskader fra Sydhavnens gamle industrikvarterer og at der under den ti år lange anlægsproces bliver rodet godt og grundigt op i det kraftigt tungmetalforurenede bundsediment i den sydlige del af havnen har givet næring til mistanken om projektets omfattende miljørisici. Risici, som VVM-redegørelsen efter manges mening tog alt for let på.

De fire områder, hvor miljøchefen vil være sikker på, at miljøciriskoen er ordentligt afdækket, er industriforurenet jord, tungmetalforurenet bundsediment, vandgennmemstrømning i havnen og konsekvenser af klimaændringer.

Klar til byggetilladelser

Når Københavns Kommunes Center for Byudvikling nu sætter lokalplanforslaget til godkendelse, inden miljøeffekterne er er ordentlig undersøgt, er der dgo en god forklaring, siger kontorchef Ingvar Sejr Hansen:

»Det er en superkompliceret proces, men sagens kerne er lokalplanen. Det, der derimod genererer VVM-redegørelsen, er byggesagen.«

Derfor skal Orbicon bare være færdig med sit ‘kvalitetstjek’, inden VVM-redegørelsen bliver endeligt behandlet i teknik- og miljøudvalget 10. november.

Tre dage senere, 13. november, bliver det omstridte lokalplanforslag endeligt behandlet i Borgerrepræsentationen.

»Hvis både lokalplanforslag og VVM bliver godkendt, er plangrundlaget i orden, og så kan der udstedes byggetilladelser,« forklarer Ingvar Sejr-Hansen.

Men dermed er sagsgangen ikke slut, for begge afgørelser bliver sandsynligvis påklaget til Natur- og Miljøklagenævnet, vurderer han.

Den slags klager får sjældent opsættende virkning. Men erfaringen fra de mange støjklager i forbindelse med anlægsarbejdet på Cityringen er, at det kan være problematisk på forhånd at tage klagenævnets accept for givet.

»Bliver afgørelserne påklaget, er det jo op til grundejerne, om de vil tage risikoen at starte på byggeriet,« siger Ingvar Sejr Hansen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>