Gamere er ideelle piloter til droner og intelligente tanks

America’s Army er titlen på et populært krigsspil spillet af omkring 9 millioner mennesker på verdensplan. Men det er også et rekrutteringsværktøj udviklet af den amerikanske hær for at identificere potentielle soldaterkandidater.

Og det er der en god grund til. Erfarne gamere er nemlig langt bedre egnet end jagerpiloter til at styre et af de mest magtfulde våben i moderne krigshandlinger: dronen. Mens professionelle piloter bliver frustrerede med de selvflyvende maskiner, har gamere lettere ved at lade
computeren styre flyveriets finere mekanik og selv fokusere på joysticket. Det fortæller professor og tidligere jægerpilot Mary Cummings ifølge Berlingske.

Netop derfor har Pentagon kastet sig ud i udviklingen af et spil som America’s Army. Her skal alle spillere indtaste kontaktoplysninger, og de dygtigste spillere kan således få en høflig henvendelse fra den amerikanske hær.

Også i Storbritannien kan computerspillere i fremtiden blive en god rekrutteringsbase. Den britiske hær har opgraderet sit arsenal med en futuristisk Scout SV, der er en såkaldt smart-tank. International Business Times ville gerne vide, hvem der skulle styre en sådan maskine.

»Med capabiliteten i Scout SV, leder vi i virkeligheden efter den type person, der spiller Xbox-spil – teknikkyndige mennesker, der kan registrere en stor mængde information og behandle det på den rigtige måde,« forklarede Kevin Connell fra General Dynamic, der er virksomheden
bag den intelligente tank.


Dronestyringen ligner til forveksling brugergrænsefladen til et computerspil. Foto: Archive Footage

Norge og Sverige har kig på computerspillere

I dokumentaren Drone har den norske dokumentarist Tonje Hessen Schei dykket ned i forholdet mellem verdens hære og unge mennesker med hang til Call of Duty. Og særligt hvorfor de havner i førersædet på de ubemandede droner.

»Gamere har evner såsom multitasking, er i stand til forstå brugerinterfacet på skærmen og har hånd-til-øje koordination. I begyndelsen af drone programmet (i USA red.) var træning til piloterne minimal,« fortæller Tonje Hessen Schei i et interview med Vice.

Og mens droneprogrammet blev forfinet smeltede linjerne mellem spil og virkelighed mere sammen. Ifølge Schei har det amerikanske militær for eksempel haft kontakt til spilindustrien for at forbedre interfacet til drone-kontrollen.

Tonje Hessen Schei bliver spurgt, om tendensen også kan spores uden for USA. Og ja, den kan ses i både Sverige og Norge, lyder svaret. Dokumentaren viser, hvordan svensk militær bruger computerspilskonferencer til at komme i kontakt med unge ned til 12 år.

Forsvarets Rekruttering: Computerspil kan være etisk problematisk

Hos Forsvarets Rekruttering i kan man godt se potentialet i at nå bredt ud i befolkningen gennem for eksempel et computerspil. Men det kan ikke gøres ukritisk, mener major i Forsvarets Rekruttering K. B. Nielsen.

»Der er en etisk diskussion, man bør tage, hvis man skal rekruttere til et job, hvor man beder folk risikerer deres eget liv, gennem et computerspil, der dybest set har til formål at underholde,« siger han til Version2.

I flyvevåbnet bruges flysimulering som en stor del af træningen, og pilotaspiranterne kan sidde i mange timer og træne foran en skærm. Men selvom de evner, man kan få ud af at spille et computerspil, kan være relevante, så ser K. B. Nielsen hellere, at danske unge fokuserede på at forbedre deres fysik. I test af piloterne har forsvaret sågar indlagt prøver, som er mindre kendte, så erfarne gamere ikke får en uforholdsmæssig stor fordel.

»Det gør vi, fordi vi søger efter dem, der har det i sig som menneske, og ikke dem, der har opøvet evnen gennem mange timers computerspil,« forklarer majoren.

Artikel opdateret kl. 17:30 med kommentar fra Forsvarets Rekruttering.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>