Google trækker sig fra privatlivets fred

I maj 2014 afsagde den Europæiske Unions Domstol dom i sagen Google Spain v AEPD og Mario Costeja González. Ifølge dommen har enkeltpersoner ret til at bede søgemaskiner, såsom Google, om at fjerne visse søgeresultater, som omhandler personens følsomme oplysninger.

Domstolen afgjorde, at søgemaskinerne skal vurdere hver enkeltpersons anmodning om fjernelse, og at en søgemaskine kun må fortsætte med at vise visse resultater, hvis de er i offentlighedens interesse.

I ovennævnte retssag, var det spanieren Mario Costeja González, der anmodede Google om, at hans personlige oplysninger blev slettet. De indgik i en avisannonce fra 1998, hvor hans ejendom blev sat på tvangsauktion for at betale en gæld til det offentlige.

På Google havde tiden ikke flyttet sig og annoncen var stadig søgbar.

I Spanien blev Google påbudt at slette González navn fra søgeresultaterne, lige som 12.437 andre spanske anmodninger om at blive slettet er blevet efterkommet. Google i Danmark har slettet 1.579 søgeresultater fra søgealgoritmen. Og ladet 2.023 stå, efter at have modtaget ialt 1.496 anmodninger fra personer med relation til Danmark.

Det er en balancegang at vurdere, hvornår nogle oplysninger er følsomme og personlige nok til at blive slettet, og hvornår de har offentlighedens interesse. Og hvordan den balancegang bliver forvaltet, kan man blive en smule klogere på, i de 15 eksempler på anmodninger om at blive slettet fra søgeresultaterne, som Google har vist på deres temaside.

Dette eksempel kommer fra Belgien:

En person bad os om at fjerne et link til en artikel om en konkurrence, som han deltog i som mindreårig. Siden er blevet fjernet fra søgeresultaterne for hans navn.

Omvendt er dette eksempel fra Storbritannien:

Vi modtog en anmodning fra en tidligere præst om at fjerne to links til artikler om en undersøgelse af beskyldninger om seksuelt misbrug, mens han arbejdede som præst. Vi fjernede ikke siderne fra søgeresultaterne.

I det sidste eksempel bliver man ikke klogere på, om der var hold i beskyldningerne om misbrug, eller om de var grundløse.

Det er op til Google at vurdere de enkelte anmodninger med baggrund i dommen, og hvordan det helt præcis foregår, kan du se her.

Da dommen gælder for hele EU-området, er der også statistik på resten af EU. Følg linket og se, hvor mange søgeresultater og hjemmesider der er blevet fjernet i de enkelte EU-lande.

Der er også en rangliste over de hjemmesider, hvis undersider hyppigst bliver anmodet om at blive slettet. Her kan det oplyses, at Facebook ligger øverst.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>