Hver anden ser Digital Post som en fordel

Hver anden dansker vurderer, at det er en fordel at komme til at modtage post fra det offentlige digitalt. Nærmere bestemt har 52 procent af befolkningen den holdning – svarende til en stigning på 5 procentpoint fra sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

At så mange danskere umiddelbart ikke ser den store fidus i Digital Post, kan skyldes, at man ikke har mærket fordelene endnu, lyder det fra IDA’s Jørn Guldberg.

»Der kan være mange fordele, men man skal også opleve dem. Man skal huske de lange ventetider i køerne og svartider på breve uden digitaliseringen. Der er mange ting, der bliver besværlige uden it,« understreger Jørn Guldberg.

Men det er ikke nok at lave systemet. Det skal også gøres rigtigt, fremhæver han.

Læs også: Digital Post sendes ud med forkert afsender – løsning kommer ikke før 2016

»Der er jo tale om en tvangsdigitalisering, hvor alle tvinges til at gøre på en bestemt måde. Og hvis du ikke er it-moden, så er det problematisk. Der mangler en alternativ kanal til dem, der ikke kan eller ikke vil,« mener Jørn Guldberg og tilføjer, at problemet med tiden kan blive mindre.

Siden sidste år er kendskabet til Digital Post steget fra 54 procent til 80 procent. Og dette kan i høj grad tilskrives stopfodringen af danskere med det digitale budskab. Ifølge Jørn Guldberg ville udbredelsen af Digital Post ikke være sket uden et skub fra det offentlige.

»Men spørgsmålet er om der er blevet skubbet for hårdt. Der er blevet meget massivt meldt ud, at man skulle på Digital Post, og når man tvinger folk, så skaber man modstand. Man bør fortælle folk, hvad de får i stedet for at sige, at de skal. Så får man en meget mere positiv reaktion,« lyder vurderingen.

Pisk er nødvendig

Danmark er ifølge Dansk Statistik førende i Europa, når det kommer til at have digital kontakt med det offentlige. Ifølge Søren Skaarup, der er Ph.d.-studerende i borgeres oplevelse af digitale løsninger, skyldes successen blandt andet en stor tillid til det offentlige, generel stor teknik-begejstring – og ikke mindst tvang.

»Vi har tvunget folk, og så er det ikke så svært at få succes,« forklarer Søren Skaarup.

Læs også: Offentlige myndigheder sender personfølsomme oplysninger med ukrypteret mail til forkerte modtagere

Og netop i tilfældet med Digital Post, kan incitamentet være afgørende.

»Omkring Digital Post er det nødvendigt med en eller anden form for pisk. Dermed ikke sagt, at man nødvendigvis skulle have gjort det med decideret tvang, men der skal være en form for pres,« mener Søren Skaarup, der har arbejdet med digitalisering i 25 år.

Søren Skaarup ser de 52 procent af danskerne, der kan se fordele ved Digital Post, som et positivt tal. Men fra den første november bliver alle danskere, der ikke er fritaget, tilmeldt ordningen. Og det er her, at systemets egentlige test skal bestås, fastslår forskeren.

»Det, at man er tilmeldt, betyder ikke, at man ved, hvad man er tilmeldt. Det interessante er, hvad tallet siger næste år, når folk rent faktisk har prøvet det,« mener Søren Skaarup.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>