Ingeniørens bud: Nobelpris til Lene Hau

I næste uge offentliggøres navnene på årets modtagere af nobelpriser. Hvor der sidste år ikke var tvivl – heller ikke i Ingeniørens årlige bud på nobelprismodtagere – om, at prisen i fysik ville gå til Peter Higgs og Francois Englert for deres af hinanden uafhængige teori om Higgs-feltet og Higgs-partiklen, som blev erklæret bekræftet af Cern i 2012, så er der mere usikkerhed i år. Inge­niørens bud er dog, at prisen i år vil gå til forskning, som på håndgribelig og spektakulær vis bryder med vante forestillinger.

Det kunne være til britiske John Pendry for betydningen af negativt brydningsindeks for fremstilling af den perfekte linse og usynlighedskapper.


Lene Hau er Ingeniørens bud på årets nobelpris i fysik – sammen med Steve Harris fra Stanford University. (Foto: Harvard University)

Langsomt lys står for tur

Men danske Lene Haus præstationer med at sænke lysets hastighed til cykeltempo og siden stoppe det helt i en sky af atomer og efterfølgende sætte det i gang igen er måske det resultat, som nu står for tur. I fysikkredse har hun i flere år været udråbt som en mulig nobelprismodtager, og hun er et af de allerbedste bud på en kvindelig nobelprismodtager i fysik, hvoraf der kun har været to tidligere.

Forskningen inden for langsomt lys, som Lene Hau for alvor satte i gang, involverer i dag forskere verden over. Ingeniøren har ikke tidligere haft Lene Hau som favorit, men dette års bud er, at nobelprisen i fysik går til Lene Hau fra Harvard University, og at hun deler den med Steve Harris fra Stanford University, som har udviklet principperne for elektromagnetisk induceret transparens, som Lene Hau udnytter i sine eksperimenter.

Et bud på nobelprisen i kemi kunne være den nu 92-årige amerikaner John Goodenough for hans grundlæggende arbejder i slutningen af 1970’erne med udvikling af lithium-ion-batterier.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>