Ingeniører! Hvordan får vi Sahara til at blomstre?

Vi tæller år 2014 …snart 2015. Det er 29 år siden, danske Nanna sang “Giv en hånd til Afrika”, og billederne af sultende børn og hungersnød er ikke holdt op – til trods for et utal af teknologiske forslag til, hvordan problemerne – især i Sahel-regionen langs den sydlige kant af Sahara – kan løses.

Læs også: Trods FN’s nødråb: Verdens ørkener bliver grønnere år for år

Lad os give nogle eksempler: Spanske opfindere foreslog i 1990 at plante kunstige plasttræer i Sahara som en igangsætter af naturlig vegetation. Og i 2009 annoncerede amerikanske forskere et projekt om at dække Sahara med hurtigtvoksende eucalyptustræer, som blev vandet med afsaltet havvand fordelt via kunstvandingsanlæg.


Den gamle Zai-teknik skal bidrage til at skabe en mur af træer langs Sahara. Metoden går ud på at plante i huller fyldt med komøg, hvilket holder på vandet og beskytter mod vinden. (Foto: Wikipedia)

Et gigant-konsortium, Desertec, ville plastre Sahara til med solceller. Og nu arbejder norske ingeniører – som man kan læse i denne uges udgave af Ingeniøren – på at kombinere solkraft, drivhuse og afsaltningsanlæg for at dyrke grøntsager i ørkenområder…i øvrigt med massiv norsk statsstøtte.

Læs også: Gigantisk mur af træer skal få Sahara til at blomstre

Ingeniørernes forslag til at hjælpe afrikanerne spænder fra store ingeniørprojekter til simple løsninger som den hollandske donut-vandkasse, der er en slags skål, som opsamler fugtighed i luften og leder vand til nysåede planter – og som i øvrigt er solgt i 250.000 eksemplarer til 20 forskellige lande.

Læs også: Donut-vandkasse til at plante træer i ørkenen solgt i 250.000 eksemplarer

Donut-vandkassen er nærmest en efterligning af den såkaldte Zai-teknik, som i de seneste år har spredt sig fra Burkina Faso til blandt andet Mali og Niger.

Læs også: Oldgammel afrikansk teknik får planter til at vokse i ørkenen

Teknikken er ved at være en afgørende brik i FN´s og den Afrikanske Unions planer om at skabe en 8.000 kilometer lang grøn mur fra øst til vest langs Sahara.

Groft sagt går teknikken ud på at grave små huller i jorden og anbringe en kolort i hvert hul sammen med et frø. Men typisk tager det et hold af landmænd mellem 300 og 450 persontimer per. hektar at grave hullerne og yderligere 250 persontimer per hektar at fylde dem med gødning.

Hvis kloge og kreative ingeniørhoveder vil hjælpe afrikanerne, kan et sted at starte være en løsning til at minimere tiden det tager at grave huller i jorden.


Et bud kunne se således ud. Fra Changemakers

Og derfor overlader vi her ordet til læserne: Hvordan får vi Sahara til at blomstre?

Kom med dit bud.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>