Lithium-ion batteri med lang levetid kan genoplades på to minutter

Ved hjælp af nanoteknologi har forskere fra Nanyang Technological University i Singapore udviklet lithium-ion-batterier, der kan oplades til 70 procent af fuld kapacitet på kun to minutter.

Desuden kan de holde til 10.000 genopladninger, hvilket er ti gange så meget som de lithium-ion-batterier, der i dag blandt andet bruges i mobiltelefoner og i visse elbiler.

»Elbiler vil kunne øge rækkevidden dramatisk med kun fem minutters opladning, hvilket svarer til den tid, det tager at fylde benzin på almindelige biler,« lyder det fra professor Chen Xiaodong i en pressemeddelelse fra universitetet.


Deng Jiyang, Chen Xiaodong og Tang Yuxin fra Singapore stod i spidsen for udviklingen af de nye batterier. (Foto: NTU)

Læs også: Lithium-batterier kan sagtens holde til hurtigladere

»Lige så vigtigt er det, at mængden af giftigt affald fra udtjente batterier nedbringes drastisk, for vores batterier holder ti gange længere end de eksisterende lithium-ion-batterier,« fortæller Chen Xiadong. De nye batterier skulle kunne holde i over 20 år.

Med den nye teknologi skulle det være muligt at fremstille batterier, der kan holde i hele bilens levetid, så man slipper for en bekostelig udskiftning af batteripakken efter få år.

Den lange levetid og hurtige genopladningstid kan tilskrives en anode, der består af en gel af titaniumdioxid-nanorør – en gel, der skulle være relativ let at fremstille, idet man blot skal blande titaniumdioxiden med natriumhydroxid og røre rundt ved den rette temperatur.

De nye batterier kan komme på markedet i løbet af to år. Forskningsresultatet er beskrevet i en artikel i tidsskriftet Advanced Materials.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>