Miljø-rabat til gennemsnitlige biler koster statskassen milliarder

Godt 93 procent af alle biler, der er kommet til Danmark siden 2013 har været så energieffektive, at de er berettigede til en særlig rabat på registreringsafgiften, der gives for god brændstoføkonomi.

Ifølge Skatteministeriets seneste opgørelse kostede den rabatordning i 2012 statskassen 3,5 milliarder kroner i tabt provenu. Et tab, der hvert år siden 2009 er vokset med mindst 800 millioner. Ifølge de danske miljøorganisationers samarbejdsforum, 92 Gruppen, får den danske stat desuden færre og færre indtægter fra den grønne ejerafgift, fordi flere og flere biler kører længere end 20 km/l og dermed kun skal betale afgiftens laveste sats. Det samlede provenutab var ifølge 92 gruppens estimat 7,5 mia. Kr. I 2013.

Den udvikling er dog ikke noget, der kommer synderligt bag på afdelingschef hos FDM Torben Kudsk.

»Grundlæggende må formålet med afgifter, der skal styre adfærden i en grøn retning, være, at der bliver tab i provenuet. Det er den iboende natur i den slags afgifter,« siger Torben Kudsk.

Rabatordningen blev oprettet i forbindelse med omlægningen af bilafgifterne i 2007 og har fungeret som en incitamentsstruktur til at vælge den mest miljøvenlige bil og dermed opnå den højest mulige rabat.

Skæringspunktet, der regulerer hvornår biler er at betragte som miljøvenlige, blev fastsat til 16 km/L og er ikke revideret siden 2007. Med det nuværende system får nye biler et fradrag i registreringsafgiften på 4.000 kroner for hver kilometer, de kører længere end 16 på en liter benzin og 18 på en liter diesel.

Siden midten af 2012 har den gennemsnitlige nyregistrerede bil i Danmark kørt omkring 22 kilometer på en liter brændstof og langt størstedelen befinder sig et godt stykke over skæringspunktet på 16 km/l. Den gennemsnitlige danske bil får dermed en rabat på 24.000 kroner alene på baggrund af en almindelig brændstoføkonomi.

Ikke flere lappeløsninger

92 gruppen har foreslået at opjustere skæringspunkterne for såvel rabatten på registreringsafgiften som den grønne ejerafgift.

»Det store misforhold mellem nye bilers faktiske gennemsnit og det forældede skæringspunkt, der bruges til beregning af bilafgifterne, betyder at benzinbiler med gennemsnitlig effektivitet modtager store uberettigede rabatter for at være særligt effektive,« skrev de således i juli i en henvendelse til finansminister Bjarne Corydon (S).

Torben Kudsk mener dog ikke, det nytter noget at begynde at justere på skæringspunktet for afgiftsrabatten, som han betegner som en lappeløsning på det grundlæggende problem: Bilafgifterne er alt for høje og bør nedjusteres, så der kan komme mere brændstofbesparende teknologi ind i de danske biler.

»Det er meget vanskeligt at fremme de teknologisk avancerede og dermed dyre biler med et system, hvor du først har en hård værdimæssig beskatning, og så bagefter laver lappeløsninger ved at trække noget fra,« siger Torben Kudsk.

Læs også: Danskere køber færre miljøvenlige biler

Systemet har igennem flere år gjort det populært for danske bilejere at vælge de lette mikrobiler, der som udgangspunkt har en lav salgspris og en fornuftig brændstoføkonomi.

Men det gælder kun så længe bilen bliver brugt til almindelig bykørsel, som er det, den er beregnet til, mener Torben Kudsk, der påpeger, at mange små biler bruges til eksempelvis pendling over flere hundrede kilometer.

»Mange af de små biler, vi køber, har som deres fornemste kvalitet at være billige. Men når en bil skal være meget billig, er der også grænser for, hvor meget avanceret motorteknologi producenten kan lægge ned i bilen,« siger Torben Kudsk.

Grundlæggende mener han og FDM, at afgifterne som minimum bør udlignes, så der ikke længere kun er et stærkt incitament til at købe små biler, men allerhelst ser han, at man gentænker hele systemet fra bunden.

»Den nuværende afgifstmodel har udspillet sin rolle – det nytter ikke længere at lappe videre på den eksisterende model. Den værdibaserede afgift er hverken god for samfundsøkonomien, for den enkelte borgers velfærd eller for klima og miljø. Der skal et helt blankt stykke papir til.«

Regeringen har i regeringsgrundlaget lovet, at lave en Grøn omlægning af personbilafgifterne, men har hidtil ikke spillet ud med konkrete forslag.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>