Ingeniørstuderende udvikler by på fire flydende øer midt i Oslofjorden

Fire flydende øer midt i Oslofjorden, bundet sammen af et undersøisk tunnelbanesystem og et elektrisk og førerløst transportsystem, der svæver hen over byens tage, kan gøre Oslo til en af verdens mest specielle kystbyer og samtidig skaffe plads til 150.000 mennesker.

Bag fremtidsplanen står rådgiverkoncernen Sweco, der med 9.000 ansatte og en omsætning på 8,1 milliarder norske kroner i 2013 er en af de nordiske sværvægtere. Eller rettere: Planen er ti unge ingeniørstuderendes.

Sweco stillede dem opgaven at udtænke en sammenhængende, bæredygtig løsning på Oslos største fremtidsudfordring: befolkningstilvæksten. Og deres idé er at understrege, at fjorden er langt mere end en forhindring for ekspansion. Den er også en mulighed, fortæller Malin Andersson, nyuddannet civilingeniør fra Chalmers i Gøteborg og Swecos projektleder for ‘Oslo 2070 – Byen i fjorden’:

‘Vores idé er at udbygge Bygdøy, Nesodden og Holmlia og skabe et nyt centrum på Nesodden. Så kommer området til at udgøre den sydlige del af en omfattende fjordring, som kommer til at trække hovedstadens centrum lidt længere mod syd og ud i fjorden.’

Podcars og podbusser

Hver af de fire øer får sit eget centrum, broer imellem sig og et net af elektriske og førerløse ‘poder’ i særlige tracéer. Pod-cars og -busser svæver over hustagene og får hyppige stoppesteder ved forskellige knudepunkter.


Pod’erne er førerløse og kører i særlige tracéer i et net over hustagene og med hyppige stoppesteder ved strategiske knudepunkter.

Pod-systemets holdepladser bliver også knyttet til centrale kontorbyggerier, indkøbscentre, skoler og sygehuse. Meget af transporten sker på ‘let-transportbroer’, der også kan bruges af cyklister.

Samtidig kommer en ny tunnelbanering 20 meter under havoverfladen til at knytte Bygdøy, Nesodden, Mortensrud og Holmlia sammen med resten af Oslo. Tunnelringen bliver firesporet, to til t-banen og to til poderne.

Håbet er ifølge Andersson at skabe et billøst Oslo inden for Ring 3, hvor pod-busser overtager trafikken ved de centrale indfartsveje.

Bladformede øer med lamper under

De fire øer er fastgjort til bunden med anker med mulighed for at forlænge ankerkæden af hensyn til havstigninger. Og eftersom op til fem kvadratkilometer store øer vil hindre livet under sig, bliver specielle lamper monteret under øerne for at kompensere for tab af fotosyntese og dyreliv.

Øerne bliver bladformede, skal tilstræbe et naturligt præg og forsynes med en bred og offentlig tilgængelig kystlinje. Der må ikke bygges højere end fem etager. Lejlighedernes størrelse skal variere med priser, der er til at betale for alle. Gennemsnitligt skal hver person have 35 m2 boareal.

Det er ikke første gang, der er planer om at anlægge kunstige øer i Oslofjorden.

Læs også: Tunneludskrab fra højhastighedsbane bliver ny norsk ø

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>