Bornholmske landmænd skal producere svin helt uden antibiotika

Fem landbrug på Bornholm vil forsøge at avle slagtesvin fuldstændig uden brug af antibiotika.

De fem svineproducenter er andelshavere i Danish Crown, og det er den omfattende diskussion af svineproduktionens forbrug af antibiotika, der har fået Danish Crown til at indlede forsøget sammen med svineproducenterne.

»Den løbende debat har inspireret os til at etablere samarbejde med en håndfuld svineproducenter for at få større viden om, hvad der skal til for at producere slagtesvin helt uden brug af antibiotika,« siger administrerende direktør for DC Pork Jesper Friis i en pressemeddelelse.

Forsøget går i gang 1. december, og Danish Crown vil holde skarpt øje med arbejdet for at sikre, at eventuelt syge dyr bliver behandlet – og at de dyr, der så bliver behandlet med antibiotika, bliver taget ud af produktionen.

Vil forbrugerne betale for det?

Det er dyrere at producere svinekød uden antibiotika, og derfor bliver kødproduktet også dyrere for forbrugerne. En af de ting, Danish Crown skal undersøge i forbindelse med forsøget, er netop, om forbrugerne er villige til at betale det ekstra.

Læs også: Fire skarpe til landbruget: Hvorfor dropper I ikke helt resistensfremmende antibiotika?

Hos Landbrug & Fødevarer har man flere gange understreget, at resistensfremmende antibiotika er nødvendigt for at drive kommerciel svineproduktion. Direktør i Videnscenter for Svineproduktion Claus Fertin følger dog projektet med interesse.

»Forsøget kan forhåbentlig gøre os klogere på, hvor langt man kan gå uden at bruge medicin. Måske kan vi lære af det i den konventionelle svineproduktion. Selvom danske svineproducenter er blandt verdens bedste til at producere svinekød med lavt penicillinforbrug, er det selvfølgelig vigtigt, at vi hele tiden har fokus på kun at bruge den mængde antibiotika, der er nødvendig,« udtaler han i en pressemeddelelse fra organisationen Landbrug & Fødevarer.

Læs også: Trods løfterne: Mennesker og svin får igen mere antibiotika

Landbrug & Fødevarer annoncerede tirsdag, at man arbejder for at halvere bruget af den resistensfremmende antibiotikatype tetracyklin inden for et år.

Læs også: Svineproducenter: Nu halverer vi forbruget af resistensfremmende antibiotikum

Ifølge den seneste Danmap-rapport er der i både 2012 og 2013 registreret stigninger i brugen af antibiotika til svin.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>