Kartel-anklage sender Dansk Byggeris formand på orlov

Dansk Byggeris formand, Martin Skou Heidemann, gik tirsdag eftermiddag på orlov fra sin post med øjeblikkelig virkning. Sammen med 24 andre virksomheder er Martin Skou Heidemanns entreprenørfirma, Skou Gruppen, nemlig blevet anklaget for karteldannelse.


Anklager om karteldannelse har fået Dansk Byggeris formand, Martin Skou Heidemann, til at tage orlov fra posten. Han afviser alle anklager. Foto: Ricky John Molloy/Dansk Byggeri

»Jeg vælger at tage orlov som formand i en periode, så jeg får mulighed for sammen med mine advokater at få denne sag ordentligt belyst. Jeg ønsker ikke at stå i vejen for Dansk Byggeri eller bestyrelsens arbejde, så længe der er tvivl om min rolle i denne sag,« begrunder Martin Skou Heidemann i en pressemeddelelse.

Læs også: Bøder for 27 millioner kroner til Danmarks største byggekartel

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – også kendt som Bagmandspolitiet – har efterforsket det såkaldte byggekartel siden 2010, og i juli kom det frem, at den første af de efterforskede entreprenører, N.H. Hansen & Søn, havde accepteret en bøde på 2,2 mio. kr. I mandags udsendte SØIK en pressemeddelelse, hvor der stod, at i alt 25 virksomheder var blevet præsenteret for bødeforlæg på samlet 27 mio. kr.

»Deltagerne i byggekartellet har aftalt priser på offentlige og private byggerier, så kartellet har kostet både skatteborgere og private virksomheder dyrt. Der er tale om et af de største karteller afsløret i Danmark. Og der er stadig enkelte store sager tilbage i komplekset, så jeg ser frem til, at vi også får afsluttet dem,« sagde direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, i pressemeddelelsen fra SØIK.

Læs også: 46 virksomheder mistænkt i københavnsk byggekartel

Martin Skou Heidemann undrer sig imidlertid over, at han aldrig er blevet kontaktet af SØIK, før han fik et bødeforlæg.

»Jeg kan oplyse, at Skou Gruppen ikke på noget tidspunkt har været under efterforskning, ransagning eller har skullet afgive forklaring til politi eller konkurrencemyndigheder i forbindelse med myndighedernes optrævling af byggekartellet. Derfor er jeg også meget overrasket over pludseligt at få et bødeforlæg. Det har jeg naturligvis også forholdt SØIK gennem mine advokater,« siger han i pressemeddelelsen.

Han og de andre anklagede virksomheder har nu omkring en måned til at finde ud af, om de vil afvise at modtage bøderne, og i stedet forsøge at blive frifundet via en retssag.

»Det er vigtigt for mig at understrege, at de pågældende virksomheder naturligvis har retssikkerhedsgarantier i forhold til bøderne. Hvis virksomhederne ønsker det, er der således adgang til at få bødeforelægget prøvet ved domstolene, der altså har det sidste ord,« forklarede statsadvokat Morten Niels Jakobsen i pressemeddelelsen fra SØIK.

Læs også: Entreprenører ransaget efter kartelmistanke

Mens Martin Skou Heidemanns sag verserer, overtager næstformand Claus Bering, der er adm. direktør i CRH Concrete, formandsposten i Dansk Byggeri.

SØIK mangler endnu at træffe afgørelser om otte andre virksomheders eventuelle deltagelse i byggekartellet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>