Lithium-batterier kan sagtens holde til hurtigladere

Der har længe hersket en opfattelse af, at lithium-ion-batterier har godt af at lade og aflade langsomt, hvis levetiden skal forlænges så meget som muligt. Men ifølge et hold af forskere bag et nyt studie, der har undersøgt, hvordan batterierne opfører sig på partikelniveau, er det en sandhed med modifikationer.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Materials og er blevet til i et samarbejde mellem en lang række amerikanske forskningsinstitutioner, herunder MIT, Sandia Laboratories og Stanford University.

»De seneste 10 til 20 år har vi fået at vide, at vi skulle lade så langsomt som muligt, at ‘trickle-lade’, så varmen i batteriet reduceres, og det holder længere. Men i dette studie har vi fundet, at det ikke er helt korrekt,« siger William Chueh, der er en af hovedforfatterne på rapporten og forsker ved Stanford Institute for Materials and Energy Sciences, til PCWorld.

I stedet for at analysere batteriet som en holistisk enhed valgte forskerne at observere, hvad der sker på nano-niveau, når de enkelte partikler i batteriets elektroder udsættes for forskellige niveauer af strømstyrke under både af- og opladninger.

Under små strømstyrker afladede blot en lille procentdel af elektrodens partikler ad gangen, mens flere partikler blev aktive på én gang, jo større strømstyrken blev.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>