Mød Harriet – verdens vildeste gasturbine

General Electrics har produceret verdens største og mest effektive gasturbine, som lige nu er ved at få testet sine 397 MW og 532.000 hestekræfter i Greenville, South Carolina, efter at have rejst knap 10.000 km. fra sin ‘fødeby’ Belfort i Frankrig.

9HA er turbinens officielle navn, men den 360 ton tunge ‘dame’ har fået tilnavnet Harriet og er tilmed indehaver af sin egen Twitter-profil, hvor interesserede har kunnet følge hendes interkontinentale rejse, der er foregået med skib, tog, pram og lastbil.

Læs også: MIT-ingeniører udvikler mini-kernekraftværk i en container


‘Harriet’ løftes ombord på en pram, inden hun sejler ned ad Savannah River. (Foto: General Electrics)

Når Harriet er færdigtestet, vender hun tilbage til Frankrig, hvor hun ifølge General Electrics skal være ‘det bankende hjerte’ i et kombineret gas-damp kraftværk, der skal erstatte et kulkraftværk i byen Bouchain og levere strøm til omkring 600.000 husstande.

Kraftværket, der er planlagt til at åbne i 2015, forventes at have en energieffektivitet på 61 procent. Til sammenligning har et kraftværk, der kun opererer med naturgas, en energieffektivitet på omkring 30 procent, mens effektiviteten med brændselsolie ligger på ca. 25 procent.

Det nye kombinerede kraftværk i Bouchain vil dermed halvere CO2-udledningen i forhold til det nuværende, mens udledningen af NOx falder til en tiendedel.

Fire turbiner skal levere strøm til to mio. amerikanere

Det amerikanske energiselskab Exelon har også fået øjnene op for den kombinerede teknologi og har bestilt fire gasturbiner af modellen 7HA, som svarer til 9HA – dog ‘kun’ med et output på 330 MW.

General Electrics leverer de fire gasturbiner sammen med to dampturbiner og seks generatorer i 2016, og fra 2017 skal de producere to GW strøm til to millioner texanere. Handlen koster Exelon omkring tre milliarder danske kroner.

Gasturbinerne er udviklet på baggrund af et oprindeligt design til supersoniske jetmotorer, og næste generation af turbiner vil ligeledes indeholde 3D-printede dele, oplyser General Electrics.

Klip fra ‘Harriets’ 10.000 kilometer lange rejse:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>