Københavns teknikborgmester: Ny varmeplan satser for meget på biomasse

Teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell (Ø) er alt andet end begejstret for konklusionerne i Varmeplan 3, som de tre fjernvarmeselskaber, CTR, Hofor og Veks, har udarbejdet for varmeforsyningen i Hovedstadsområdet.

Rapporten, som blev præsenteret på en konference tirsdag, konkluderer, at det er fornuftigt, at mellem 78 og 92 pct. af varmen i hovedstadsområdet i 2035 fabrikeres med biomasse og affald.

Læs også: Københavnerne skal varme sig med biomasse og affald i mange år endnu

Morten Kabell – som ud over sin borgmesterpost er formand for det ene af de tre fjernvarmeselskaber, CTR – kalder rapporten alt for ukritisk og skråsikker i sin konklusion om, at der er biomasse nok:

»Vi har endnu ikke nogen kriterier for bæredygtighed af biomasse, og den faglige debat omkring spørgsmålet kører stadig. Derfor skal vi være ærlige omkring biomassens svagheder og de faldgruber, der kan være ved at satse så meget på den, og sådan blev det ikke lagt frem her på mødet i dag,« sagde han til Ingeniøren efter mødet.

Morten Kabell mener, at man bør lytte nøje til den faglige debat og tage uenighederne til efterretning. Og at man bør anvende forsigtighedsprincippet, når der ikke findes nogen klare retningslinjer.

I stedet bør man ifølge teknik- og miljøborgmesteren begynde på at få flere alternativer ind i varmeforsyningen:

»Jeg vil gennem Københavns Kommunes engagement i CTR opfordre selskabet til at intensivere teknologiudviklingen i for eksempel geotermi og store varmepumper, så vi kan gøre varmeforsyningen mindre afhængig af biomasse og dermed mere bæredygtig,« siger han.

Teknik- og miljøborgmesteren mener dog ikke, at hans kritik dermed gør rapporten værdiløs.

»Vi kan bruge rapporten til at sørge for, at vi bevæger varmeforsyningen i en grøn retning, og så er rapporten også udtryk for et enestående samarbejde mellem 17 kommuner, som vi skal fortsætte og styrke,« siger han.

Affald overflødiggør solvarme

Ifølge rapporten er geotermi ikke hverken samfunds- eller selskabsøkonomisk bæredygtig med den nuværende teknologi, men kan dog komme i betragtning som varmekilde til store varmepumper.

På konferencen blev der også stillet spørgsmål om, hvorfor der ikke er mere solvarme i planen – for eksempel etableret på tagarealer – og hvorfor biogas af madaffald ikke indgår.

Med hensyn til solvarmen svarede områdechef Morten Stobbe fra Hofor, at den ikke er interessant, fordi man har rigelig varme om sommeren fra affaldsforbrændingsanlæggene – sådan som kontrakterne er skruet sammen.

Hvad biogas angår, lød svaret, at det ikke er varmeselskabernes opgave at etablere biogasanlæg, og at den eksisterende biogasproduktion fra rensningsanlæg allerede i dag renses og distribueres via naturgasnettet, hvor det anvendes i husholdningerne eller til transport.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>