Nasa-teknologi skal forhindre F-16-piloter i styre deres fly i jorden

De fleste fatale uheld med kampflyet F-16 skyldes, at piloterne uforvarende har styret deres fly direkte ned i jorden, vandet eller ind i en bjergside. Ifølge en opgørelse fra U.S. Airforce er 92 ud af 123 amerikanske jagerpiloter, der er døde i F-16 styrt, omkommet på den måde.

Men det skal et nyt computersystem nu sætte en stopper for. Teknologien er i øjeblikket ved at blive installeret i kontrolsystemerne på det amerikanske luftvåbens F-16, og den skal nedbringe antallet af såkaldte kontrollerede flyvninger mod terræn – fagtermen for, at fuldt funktionelle fly styrter ned på grund af pilotfejl.

’Omfattende flyvetest ved Nasa’s Armstrong-center har vist, at avanceret computerteknologi kan reducere antallet af ulykker ved kontrolleret flyvning imod terræn, som er en af de hyppigste årsager til dødsfald i både civil og militær luftfart og resulterer i omkring 100 dødsfald hvert år i USA alene,’ skriver Nasa i en pressemeddelelse.

I perioden 1994-2013 var kontrollerede flyvninger mod terræn ifølge en uykkesanalyse fra Airbus årsag til 23 procent af alle fatale flyulykker indenfor kommerciel luftfart. Varslingssystemer i cockpitterne har i dag næsten elimineret den form for ulykker i store kommercielle luftfartsselskaber, men ifølge Nasa er problemet stadig udbredt inden for kampfly, helikoptere og luftfart i almindelighed.


Det nye Auto-GCAS-system er udviklet ved NASA’s Armstrong Flight Research Center i Californien i samarbejde med det amerikanske luftvåben og Lockheed Martin. Foto: NASA.

Det nye computersystem, som har fået navnet Automatic Ground-Collision Avoidance System (Auto-GCAS), er udviklet ved Nasa’s Armstrong Flight Research Center i Californien i samarbejde med det amerikanske luftvåbens Air Force Research Laboratory, Air Force Test Center og F-16-producenten Lockheed Martin.

Læs også: Dansk sensorsystem skal beskytte F-16 mod varmesøgende missiler

Nasa meddelte sidste år, at systemet skulle installeres i den amerikanske F-16-flåde, og at lignende systemer vil blive udviklet til brug i Lockheed Martins og Boeings F-22 Raptor og Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter.

Dermed rækker systemets perspektiv langt, selv om de fleste lande med F-16 i øjeblikket arbejder på at udskifte det efterhånden bedagede kampfly.

F-35 er nemlig stadig under udvikling og skal blandt andet leveres i over 2.400 eksemplarer til det amerikanske luftvåben. Det er også blandt kandidaterne til at blive det danske flyvevåbens næste kampfly.

Læs også: Revner i kampfly er et velkendt problem

Auto-GCAS til F-16 omfatter ændringer i kampflyets flight control-computer, avanceret dataorverførselsteknologi og ny software til flyets missionscomputer. Systemet registrerer kort fortalt, hvis flyet nærmer sig jorden, og udløser en manøvre fra automatpiloten for at undgå nedstyrtning.

‘Denne teknologi, der er designet til at fungere med kun minimale ændringer i flyet, kan spare milliarder af dollars og resultere i, at hundredvis af liv og fly bliver reddet. Derudover har teknologien potentiale til anvendelse ud over luftfart og kan overføres til alle transportmidler, der risikerer kollision, herunder biler, rumfartøjer og skibe,’ skriver Nasa i sin pressemeddelelse.

Nasa har afprøvet systemet i ubemandede fly siden 2012.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>