»Det er logik for burhøns, at fokus på work-life-balance kommer tifold igen«

De fleste opfatter det som en af de såkaldt bløde værdier, men det kræver benhårdt fokus på mål og resultater, når man giver sine medarbejdere fleksible rammer til at skabe en bæredygtig balance mellem arbejdsliv og privatliv, mener Rasmus Kofoed, chef for Diabetes Care i Roche Danmark, der producerer insulinpumper og blodsukkermålere.

Når man sætter medarbejderne fri af tid og sted, skal de nemlig have andre pejlemærker i deres arbejde, forklarer Rasmus Kofoed:

»Hver eneste medarbejder har fem-syv mål, og så taler vi jævnligt om, hvordan det går og justerer målene i takt med de ændringer, der sker.«

Jeg blev simpelthen så rørt, da jeg læste, hvordan medarbejderne har fået langt større frihed til at være sammen med familien og føler sig mindre stressede.
Rasmus Kofoed, chef, Diabetes Care, Roche Denmark.

Vil du videre i karrieren? Se mulighederne på Jobfinder.

Den løbende samtale om målene sikrer, at medarbejdernes arbejdsmængde er passende, men først og sidst handler målstyring om én bestemt ting, understreger han:

»Det handler om tillid til hinanden. At vi gør det bedst muligt i forhold til at nå de mål, der bliver sat op, og at vi justerer eller dropper dem, hvis de ikke er realistiske eller relevante,« forklarer han.

Den målstyrede arbejdskultur er et resultat af et såkaldt Life Navigation forløb, som afdelingens 20 medarbejdere har deltaget i. Civilingeniør, ph.d. Camilla Kring, Supernavigators, stod for kurset, som gør medarbejderne bevidst om, hvordan de bruger deres tid, og hvordan de drømmer om at bruge den.

Læs også: Dansk ingeniør eksporterer livsbalance til Kina

Herudover former det en fælles forståelse for de nye spilleregler, der er nødvendige, når arbejdet ikke længere er rammet ind af tid, men af mål.

Gensidig tillid er forudsætningen

Flere gange i løbet af vores samtale vender Rasmus Kofoed tilbage til behovet for gensidig tillid som forudsætning for det fleksible arbejdsliv:

»Mange spørger, hvordan jeg tjekker, at folk arbejder, men pointen er jo, at det gør jeg ikke. Den er altså død dén der med, at du kun arbejder, hvis chefen kan se dig,« fastslår han.

Han mener, at arbejdsliv og privatliv er flettet så meget ind i hinanden, at det uvægerligt vil smitte af på arbejdspladsen, hvis den enkelte medarbejder får en god balance i sin tilværelse. Derfor er det også uomgængeligt at indrette en fleksibel arbejdsplads:

»Vi har ikke råd til at lade være, for vi har brug for motiverede og glade medarbejdere. Derfor er det logik for burhøns, at vores investering i at øge medarbejdernes work-life-balance kommer tifold igen,« siger han.

Hertil kommer, at teknologien, der skaber rammerne for et fleksibelt liv, efterhånden er så velafprøvet, at der ikke er noget at komme efter, understreger han:

»I dag kan vi være på job, hvad enten vi sidder på cafeen eller i flyveren. Tankegangen om, at vi kun er på arbejde, når vi sidder på Industriholmen 59 i Hvidovre, er temmelig begrænset – og det er nu engang mere motiverende at kunne arbejde, hvor man vil,« siger Rasmus Kofoed.

Mødetider er lige fedt for virksomheden

Mens det kan være lige fedt for virksomheden, om man møder kl. 8:30 eller 9:30, kan det betyde en verden til forskel for den enkelte medarbejder, som måske kan skære en halv til en hel time af sin transporttid ved at møde senere, fremhæver han.

Det er nemt at se logikken, men alligevel kræver det en bevidst indsats at føre det ud i livet:

»Det er ikke svært i sig selv. Det svære består i at skabe en kollektiv accept, så alle forstår, at der virkelig er fuldstændig fleksible rammer til at arbejde hvor og hvornår, man vil,« understreger Rasmus Kofoed.

Efter kurset har de 20 medarbejdere sammen formuleret syv såkaldte leveregler, der skaber rammer for deres fleksible arbejdsliv.

Rørt over medarbejder respons

Rasmus Kofoed er meget tilfreds med hele forløbet og de tilbagemeldinger, der er kommet fra medarbejderne i den afsluttende spørgeskemaundersøgelse. Særligt et åbent spørgsmål, hvor folk skulle fortælle, hvad forløbet har betydet for dem, glæder ham:

»Jeg blev simpelthen så rørt, da jeg læste, hvordan medarbejderne har fået langt større frihed til at være sammen med familien og føler sig mindre stressede. Det er ’powerfuldt’, fordi det vitterligt har flyttet noget for dem,« siger Rasmus Kofoed og tilføjer:

»Jeg tror bestemt ikke, medarbejderne arbejder mindre end før – bare på en anden måde. Som en af mine medarbejdere sagde til mig: ’Måske arbejder jeg endda mere end før. Det føles bare ikke som flere timer, fordi jeg kan vælge at arbejde, når det passer mig’,« siger Rasmus Kofoed.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>