Norge tester miniature-udgave af selvstyrende containerskib

Forskere fra den norsk/tyske rådgivnings- og klassificeringsvirksomhed DNV GL har udviklet en prototype på et selvstyrende fragtskib, der i øjeblikket er under test i fjorden ud for den lille by Høvik i Norge. Det skriver blandt andre det tyske medie Spiegel Online.

Prototypen, der har fået navnet ReVolt, er en model i størrelsesforholdet 1:20 af det endelige konceptskib, der skal måle 60 meter i længden og 14,5 meter i bredden. Med sig om bord skal det mennesketomme skib kunne fragte op mod 100 stk. 20-fods containere.

På længere sigt er det planen, at det fuldt udbyggede skib skal aflaste den norske lastbiltrafik på kortere ruter mellem de kystnære byer. Det eldrevne skib er udstyret med en batterikapacitet på 3.000 kWh, hvilket giver det en teoretisk rækkevidde på omkring 100 sømil (185 km).

Læs også: Kursen er lagt for de selvkørende biler

For at mindske modstanden i vandet – og dermed energiforbruget – skal skibet sejle relativt langsomt med en gennemsnitsfart på seks knob. Skibet skal oplades, når det lægger til kaj, hvilket tager fire timer.

Skibets motor kræver blot en effekt på 50 kW, svarende til en almindelig personbil, fremgår det af en præsentationsvideo fra DNV GL. Her fremhæves det også, at energiudnyttelsen på 60 procent er langt højere end ved konventionelle dieseldrevne skibe, hvis energieffektivitet ligger på blot 15 procent.

Der er endnu ikke mange detaljer om skibets navigationssystem, men det norske medie Teknisk Ukeblad skriver, at DNV GL forestiller sig, at det vil blive en kombination af velkendte teknologier såsom elektroniske søkort (ECDIS), herunder med data fra bl.a. GPS, radar, kameraer og afstandsmålinger med teknologien LIDAR.

Mennesket skaber uheld på verdenshavene

Konceptet om et selvstyrende skib er noget man længe har set frem til i shippingindustrien. Både på grund af besparelser, men i høj grad også fordi 85 procent af uheldene til havs kan spores tilbage til en menneskelig fejl, viser studier ifølge DNV GL.

Shippingindustriens har samtidig en kedelig dødsrate på op mod 900 dødsfald om året, hvilket er 90 procent højere end sammenlignelige industrier på landjorden.

De økonomiske aspekter af teknologien ser også lovende ud, da det fuldt udviklede konceptskib forventes at kunne udgøre en besparelse hen over hele sin 30-årige levetid på omkring 200 millioner kroner sammenlignet med et tilsvarende dieseldrevet skib.

DNV GL har ingen intentioner om at sætte skibet i serieproduktion, da det udelukkende er tænkt som et proof-of-concept til inspiration for andre skibsbyggere.

Firmaet har produceret en detaljeret info-film om konceptskibet, som du kan se herunder. Den findes også i en forkortet version.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>