Nu er networking et fag på skoleskemaet

Det er næsten essentielt at have en LinkedIn profil i dagens jobjagt, og ligeså vigtigt at bruge profilen aktivt til at skabe et professionelt netværk. For uden netværk kan det være svært at få drømmejobbet eller skabe vækst for den virksomhed, der har ansat dig.

VIA Teko Design & Business har taget konsekvensen og tilbyder nu de første års studerende i Herning faget “Strategisk & Personlig Networking”. Det betyder, at omkring 15 hold studerende startede på faget i september.

»Vi mener, at networking er en essentiel erhvervskompetence og et mind-set, som vores studerende bør have fra første færd,« siger Chefkonsulent ved VIA University College, Flemming Binderup Gammelgaard, til Jobfinder.

Find dit drømmejob med Jobfinder her

Skab et netværk hurtigst muligt

Ifølge chefkonsulenten begynder de fleste studerende at overveje at skabe sig et netværk, når de er ved afslutningen af deres uddannelse og skal søge arbejde. Men det er desværre ikke altid tidligt nok.

»Allerede på 3. semester skal de i praktik, og der ved vi, at dem der får de gode pladser, er dem der har skabt et netværk eller gjort sig bemærket. Vi vil derfor opfordre de studerende til at bygge et netværk op fra start, som de kan aktivere, når de får brug for det,« konstaterer Flemming Binderup Gammelgaard.

Eleverne på VIA har taget godt imod faget, da de fleste studerende kan se meningen med galskaben. Oftest har de studerende diverse sociale profiler, men meget få bruger profilerne til jobsøgning. Deres tilstedeværelse på medierne gør dog, at der ikke er langt til at begynde at bruge medierne professionelt.

Læs også: Ungenetværk hjælper nyansatte ingeniører i gang

Ingeniører skal også undervises i Networking

Lige nu tilbydes faget “Strategisk & Personlig networking” kun til Design & Business studerende, men VIA udvikler netop nu en workshop-portefølje, der både omfatter networking, sociale medier, åben innovation, crowdfunding og crowdsourcing, til samtlige uddannelser under VIA-paraplyen.

Samtidig er organisationen ved at fusionerer med Teknisk Merkantil Højskole i Horsens og Aarhus, hvilket kort sagt vil betyde, at ingeniører også for fremtiden kan få et kursus i networking på skoleskemaet.

»Den enkelte workshop vil være tilpasset til målgruppen. I VIA har vi en masse uddannelser, blandt andet pædagog- og sundhedsfaglige, og indenfor den offentlige sektor skal man anvende networking på en anderledes måde. Men uanset hvad du læser, er networking en relevant erhvervskompetence,« vurderer Flemming Binderup Gammelgaard.

Dansk erhvervsliv sover i timen

Han møder stor opbakning fra netværksekspert fra Netværks Akademiet Susie Lynge. Hun har været med til at udforme det nye netværksfag for VIA, og med en baggrund som underviser er hun fortaler for, at alle uddannelser tager lignende tiltag.

»Dansk erhvervsliv har sovet i timen. Networking er en erhvervskompetence, der skal udvikles, trænes og dyrkes. Mange kan netværke, men meget få gør det strategisk. Derfor er det så hamrende vigtigt, at det kommer på skoleskemaet,« understeger hun.

Læs også: 6 skarpe: Sådan netværker du dig til en karriere

Ifølge netværkseksperten foregår meget networking i dag i blinde og er dermed spild af tid. Det er essentielt, at man kan få noget ud af sit netværk både personligt og for sin arbejdsgiver. Det er fremtidens arbejdsmarked.

»Det er så sindsygt vigtigt for de unge at kunne navigere i et arbejdsmarked, der ser markant anderledes ud end for 20 år siden. Fremtidens arbejdsmarked kræver medarbejdere med netværk, der kan tænke i ressourcer – egne og andres,« siger Susie Lynge, og uddyber:

»Vi bliver mere og mere projektansatte på basis af vores kompetencer og derfor skal en studerende at vide, hvad netop de kan tilbyde til et projekt og hvor de kan bede om hjælp til områder, de ikke selv er eksperter på. Det er vigtigt også at kunne spørge om hjælp.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>