Dansk teleskopnetværk skal studere stjerners indre

Lørdag er der officiel indvielse af det første af i alt otte planlagte teleskoper, der skal placeres strategisk over hele kloden, så det danske rumforskningsprojekt Stellar Observation Network Group (SONG) kan følge de samme stjerner på himlen døgnet rundt.

SONG-projektet er ledet af danske forskere fra Aarhus og Københavns universiteter. Det har til formål at nærstudere nattehimlens klareste stjerner og ved hjælp af astroseismologi blive klogere på deres sammensætning og udvikling. Det skriver Berlingske

Ved at analysere svingninger i overfladen, der forårsages af såkaldte ‘solskælv’, kan astronomerne blive klogere på stjernernes indre sammensætning, på samme måde som seismologer studerer jordskælv for at blive klogere på Jordens indre.

Professor Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet er ledende forsker på projektet, og han forklarer, at den slags målinger kræver, at man observerer det samme objekt kontinuerligt igennem længere tid. Noget, som indtil videre kun har været muligt at gøre fra rummet.

Kan finde exoplaneter

Samtidig vil projektet også være i stand til indirekte at observere exoplanter og estimere deres masse. Det sker med metoden ‘gravitational microlensing’, der dækker over, at himmellegemers tyngdefelt vil kunne afbøje lyset fra en stjerne, idet de passerer mellem teleskopet og lyskilden.

Dog vil de små teleskoper i netværket ikke være i stand til at observere planeter, der befinder sig i de zoner, hvor liv, som vi kender det, er muligt.

»Til gengæld vil vi kunne afsløre en hel del om, hvor almindelige de små og varme planeter er i Mælkevejen. Og dermed vil det udgøre et væsentligt supplement til store nutidige og fremtidige planetforskningsmissioner,« understreger Jørgen Christensen-Dalsgaard til Berlingske.

Teleskopet, der indvies på lørdag, er blot en meter i diameter og er opstillet på Izaña-bjerget på Tenerife. Det er blevet testet siden 2012 og har kostet omkring 30 millioner at udvikle. Holdet bag forventer dog, at de øvrige teleskoper i netværket blot vil koste omkring det halve, da de vil blive modelleret efter prototypen på Tenerife.

Kun en enkelt station

Teleskoperne er fuldt ud automatiseret og kan reelt styres fra en tablet via internettet. Softwaren, der skal styre teleskoperne, koordinerer indsatsen, så målet på nattehimlen ikke bliver tabt af syne på noget tidspunkt.

»Princippet er, at når stjernen går ned over ét observatorium, står den op over det næste,« fortæller Jørgen Christensen-Dalsgaard til DR

I øjeblikket består ‘netværket’ dog kun af en enkelt station, men en station i det vestlige Kina er allerede i testfasen og forventes at blive taget i brug i begyndelsen af det nye år. Forhandlinger om en tredje station i den amerikanske delstat New Mexico er også i gang, og med de tre stationer vil netværket i princippet være i stand til at dække himlen set fra den nordlige halvkugle.

»Når det amerikanske teleskop er kommet med, vil vi blive i stand til at udføre fuldautomatiserede og stort set kontinuerlige observationer af bestemte stjerner på den nordlige himmelkugle. Og jeg vil kunne sidde her på mit kontor og følge med i datastrømmen via internettet,« siger Jørgen Christensen-Dalsgaard til Berlingske.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>