Nyt mål for vedvarende energi er helt overflødigt

EU-landenes nye mål om, at 27 pct. af energien i 2030 er stort set overflødigt.

Læs også: Topmøde-kompromis: Europa skal skære 40 procent af sit CO2-udslip

Af kommissionen egne beregninger af aftalens effekt fremgår det, at den vedtagne målsætning om en CO2-reduktionen på 40 pct. i 2030 i forhold til 1990-udledningen af sig selv vil medføre en udbygning med vedvarende energi, der svarer til mindst 27 pct. af energiforbruget i de 28 lande. Kikker man frem til 2050, vil andelen ligge på til 51 pct.

Andelen af vedvarende energi i elforsyningen vil stige til mellem 43 og 47 i 2030, fremgår det af beregningerne. For transportsektorens vedkommende anslår Kommissionen, at mellem 12 og 14 pct. af energiforbruget vil være vedvarende energi i 2030.

Derfor var Kommissionen forslag, at man netop skulle sætte et mål på 27 pct. for vedvarende energi, fordi kvotesystemet, som regulerer størsteparten af CO2-udledningen, også giver den mest markedvenlige regulering af VE-udbygningen.

Forslaget blev som bekendt vedtaget, og de 27 pct. er kun bindende på EU-plan, ikke for det enkelte land. .

Flere lande – heriblandt Danmark – havde ellers kæmpet for bindende, nationale mål på 30 pct. for landene.

Administrerende direktør Jan Hylleberg fra Vindmølleindustrien, der repræsenterer 270 vindvirksomheder i Danmark, kalder aftalen skuffende.

»27 pct. vedvarende energi vil ikke være med til at løfte niveauet i EU. Dermed har vi forpasset en stor mulighed for at ruste os til en bedre energifremtid og skabe tusindvis af grønne job i EU«, siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge Hylleberg har Kommissionens egne beregninger vist, at et mål på 30 pct. VE vil medfører en nedgang i gasimporten, der er tre gange højere, end det er tilfældet med målet på 27 pct.

Konkret forventes gasimporten at falde med 9 pct. nu imod en importnedgang på 26 pct. med et VE-mål på 30 pct.

Vindmølleindustrien er dog glad for det lille ord ’mindst’, der er inkluderet i alle klima- og energiaftalens tre mål, herunder 27 pct. vedvarende energi, mindst 27 pct. øget energieffektivitet og mindst 40 pct. lavere CO2-udledning.

»Det lader en dør stå på klem, når stats- og regeringscheferne i fremtiden mødes,« siger Jan Hylleberg.

I Dansk Energi mener man dog alligevel, at det er vigtigt, at den vedvarende energi har fået sin egen målsætning:

»Prisen på at udlede CO2 i øjeblikket er meget lav – kun omkring 6 euro – og EU’s kvotehandelssystem driver i øjeblikket ikke investeringer i vedvarende energi og energieffektivitet. Derfor er det vigtigt med et klart politisk signal om, at man ønsker en grøn omstilling«, siger vicedirektør Anders Stouge fra Dansk Energi.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>