Olierør i haven en tikkende bombe under tusindvis af husejere

Mellem syv og otte millioner kroner lød regningen på, da rørføringen til en olietank ved en aarhusiansk villa for nylig sprang læk. Ejeren var heldig. Der var nemlig tale om et knæk på røret, som var forårsaget af en nedfalden flise. Derfor betalte forsikringen for en oprensning af den forurenede jord, som blandt andet krævede, at man fysisk flyttede to parcelhuse.

Virkeligheden kan dog vise sig at blive noget anderledes for flere tusinde oliefyrsejere, der ikke har styr på reglerne omkring rørføring mellem olietank og fyringsanlæg. Det afslører et tilsyn foretaget af Aarhus Kommune.

Læs også: Billige naturgasfyr udkonkurrerer varmepumper stik mod klimamål

»Under vores tilsynskampagne kunne vi konstatere, at hver fjerde nyere tank med nedgravede rør havde ulovlig rørføring,« siger biolog ved Center for Miljø og Energi i Aarhus Kommune, Jens Tikær Andersen.

Det drejer sig om olietanke, der er etableret eller udskiftet efter år 2000. Dem er der registreret omkring 1.200 af i Aarhus Kommune, og nu modtager hver enkelt ejer et brev fra kommunen, hvor vedkommende bliver opfordret til at tage kontakt til enten en oliefyrstekniker eller en VVS-mand, der kan undersøge rørføringen.

Problemet med de ulovlige rør er, at de ikke lever op til skærpede krav om typegodkendelse og effektiv rustbeskyttelse, som Miljøstyrelsen fastsatte i år 2000. De ulovlige rør er rene kobberrør uden plastbelægning, og derfor risikerer de at tære op, hvis de ligger i fugtig jord.

Læs også: 20 Horsens-familier skal trykprøve ny energiteknologi

»De mange ulovlige rør skyldes til dels uautoriseret arbejde, men primært uvidenhed, fordi mange VVS’ere ikke var opmærksomme på de nye regler, da de trådte i kraft,« siger Jens Tikær Andersen.

Han opfordrer på det kraftigste alle, der har etableret oliefyr senere end efteråret 2000, til at få tjekket rørføringen nu, for hvis den er trukket med kobberrør uden isolering, vil tæringen snart kunne sætte ind – hvis den da ikke allerede har gjort det.

Læs også: Professor: Hvor er varmepumperne i hovedstadens varmeplan?

De husejere, der har etableret oliefyr inden efteråret 2000 og ikke har udskiftet det siden, behøver ikke være bekymrede for at komme til at hænge på regningen for en oprensning af forurenet jord, men bør alligevel få et eftersyn af deres rørføring.

»Det koster nogle tusinde kroner at få udskiftet rørføringen, mens et eftersyn jo ikke koster mere end nogle hundrede kroner. Derimod koster en oprensning af olieforurenet jord flere millioner,« siger Jens Tikær Andersen.

Aarhus Kommune har i dag orienteret Miljøstyrelsen om resultaterne af deres eftersyn, og det er nu op til styrelsen at informere de øvrige kommuner om det potentielle problem for mange tusinde danske husejere.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>