Magnus Heunicke: DSB går ikke konkurs, hvis IC4 skrottes

DSB går ikke konkurs, selv om man skrotter IC4- og IC2-togene. Det oplyste transportminister Magnus Heunicke (S) ved et samråd i Folketingets transportudvalg torsdag.

Samrådet var blandt andet indkaldt, fordi transportministeren over for transportudvalget i september udtalte, at hvis IC4- og IC2-togene blev skrottet, så ville DSB ikke længere være en solvent virksomhed.

IC4- og IC2-togene er i DSB’s budget værdisat til 4,6 milliarder kroner, og Magnus Heunicke forklarede dengang, at hvis der ikke kan findes midler til at dække det underskud, som vil følge med en eventuel beslutning om at skrotte togene, »så vil DSB ikke være en solvent virksomhed«.

Læs også: Embedsmænd retter transportminister: DSB vil stadig være solvent efter IC4-skrotning

Både økonomiprofessor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet, DSB’s økonomidirektør Stig Pastwa og Transportministeriet selv har efterfølgende meldt ud, at DSB ved en nedskrivning af værdien af IC2 og IC4 fortsat vil være solvent. Derfor var transportministeren i indkaldelsen til dagens samråd blevet bedt om at forklare sin tidligere udtalelse.

»For DSB vil konsekvenserne af en nedskrivning til nul være, at soliditeten (evnen til at imødegå tab, red.) vil falde fra det nuværende niveau på 27 procent til under det halve,« sagde Magnus Heunicke ved samrådet.

Det vil dog ikke nødvendigvis afføde, at DSB går konkurs, fortalte han. Det vil blot blive dyrere for DSB at låne penge.

»Spørgsmålet om konkurs kan man jo anskue fra flere sider. Principielt kan man godt have det synspunkt, at en statsejet virksomhed som DSB helt principielt ikke kan gå konkurs. Omvendt kan man også spørge sig selv, hvordan en privat virksomheds stilling ville være, hvis soliditeten faldt til under det halve af de nuværende 27 procent. Der ville formentlig ikke være mange, der ville låne penge ud til sådan en virksomhed. DSB ville derimod godt kunne låne penge, selv med en ringe soliditet. Men det ville jo blive dyrt. Jo ringere soliditet, desto højere låneomkostninger,« forklarede Magnus Heunicke ved samrådet, som var indkaldt af Folketingets blå transportordførere.

Læs også: Transportminister fastholder forhandlinger om fremtidens togdrift med IC4 som joker

Således fortalte Magnus Heunicke også, at han har noteret sig, at DSB’s økonomidirektør Stig Pastwa tidligere på måneden udtalte, at der vil være en forøget risiko for øgede finansieringsomkostninger for DSB, hvis IC4 nedskrives til nul, men at DSB ikke vil gå konkurs.

Således er spørgsmålet om en DSB-konkurs en hypotetisk, men politisk interessant diskussion, sagde Magnus Heunicke.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>