Kronik: Falsk budskab om asbest på møde i IDA Proces

IDA Proces har indkaldt til et møde om asbest 18. november. Her vil mag. scient. Erling Fundal fremlægge indicier for, at ‘beslutningen om ukritisk at udfase alle typer asbest er fejlagtig’, og at ‘forbuddet mod brugen af chrysotil asbest bør tages op til fornyet overvejelse’.

Det er en gammel traver, som Erling Fundal nu trækker af stalden. Det internationale videnskabelige samfund har igennem i hvert fald de seneste 50 år på baggrund af et betydeligt antal videnskabelige undersøgelser, herunder også de, der foreligger fra Chrysotile Institute i Canada, diskuteret, om der er betydende forskelle på de helbredsskadelige virkninger af de forskellige asbesttyper.

Konklusionen er klar: alle asbesttyper, også chrysotil-asbest, er helbredskadelige og kræftfremkaldende. Denne opfattelse er der stort set enighed om blandt uafhængige eksperter, videnskabelige selskaber og regulerende myndigheder i den vestlige verden. Det meget omfattende materiale, der ligger til grund for denne konklusion, findes bl.a. i WHO’s forskningsinstitut IARC’s monografi om asbest. WHO anbefaler derfor et forbud mod brug af alle former for asbest, også crysotil-asbest.


Rolf Petersen er ledende overlæge ph.d. ved Arbejdsmedicinsk Klinik, Slagelse Sygehus, Sigurd Mikkelsen er overlæge dr. med. ved Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Bispebjerg Hospital, Øyvind Omland er professor, overlæge ph.d. ved Arbejdsmedicinsk Klinik, Aalborg Universitetshospital og David Sherson er overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital.

Det ser ud til, at Erling Fundal baserer sine synspunkter på oplysninger fra det nu nedlagte Chrysotile Institute (tidligere Asbestos Institute) i Canada. Instituttet har været tæt forbundet med den canadiske asbestindustri. Uafhængige forskere og eksperter inden for området har karakteriseret instituttet som en lobbyorganisation for den canadiske asbestindustri , og den forskning, der er udført ved instituttet er under anklage for videnskabelig uredelighed.

På nuværende tidspunkt ser vi i Danmark og internationalt en stigende forekomst af asbestbetingede sygdomme, især mesotheliom (lungehindekræft) og lungekræft. På grund af sygdommenes lange latenstid forventes stigningen at fortsætte til 2025.

Kræftens Bekæmpelse vurderer, at der årligt i Danmark er 250 personer der får enten lungehindekræft eller lungekræft pga. tidligere udsættelse for asbest. Der dør årligt flere som følge af tidligere asbestudsættelse end der dør i trafikken. Hårdest ramt er Nordjylland pga. produktionen af asbestholdige eternitplader på Dansk Eternit Fabrik fra 1920 til 1986. I Nordjylland diagnosticeres der ca. to tilfælde af mesotheliom om måneden. Gennemsnitslevetiden efter diagnosen er omkring 10 måneder.

Ca. 90 pct. af de 620.000 ton asbest, der i gennem tiden blev brugt til eternit i Aalborg var chrysotil, 1 pct. var crocidolit og 9 pct. var amosit. Det er på ingen måde sandsynliggjort, at asbestrelaterede sygdomme blandt ansatte på Dansk Eternit Fabrik eller i Danmark som helhed ikke er forårsaget af crysotil-indholdet i den anvendte asbest. I Canada brydes en crysotil-asbest, der er en af de reneste i verden. Alligevel er antallet af nye mesoteliom-tilfælde i Canada mere end fordoblet fra 1984 til 2003 .

Erling Fundal er sikkert en udmærket geolog og materialekender. Men hans ekspertise og dømmekraft vedrørende sammenhængen mellem asbest og helbredsskader matcher næppe den samlede internationale ekspertise på området. Erling Fundal må selvfølgelig mene, hvad han vil, og også gerne stille sig til skue som ekspert på et område, hvor han ikke er ekspert.

Men det er beskæmmende for IDA-proces, at man ganske ukritisk medvirker til udbredelsen af et falskt budskab fra den canadiske asbestindustri. Et budskab, der omsat til praksis indebærer, at flere fremover vil dø af asbestrelaterede kræftsygdomme.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>