Politiet vil masseovervåge bilister med automatisk nummerpladelæser

På patruljevogne, veje og grænseovergange vil politiet i fremtiden have opstillet en automatisk nummerpladelæser. Læseren skal skanne hver eneste passerende bils nummerplade for at se, om den har et udestående med ordensmagten. Det skriver Jyllands-Posten.

Skannerne skal hjælpe politiet med at finde stjålne biler og komme forbrydelser som menneskesmugling til livs. Men også til at få has på mere mondæne overtrædelser som personer, der mangler at betale registreringsafgift.

Ifølge politiet regner man med at registrere omkring 600.000 nummerplader – om dagen. Men det vil være på kant med persondataloven, lyder det fra professor i persondataret Peter Blume, der finder masseregistreringen for vidtgående.

Datatilsynet er positivt indstillet

Systemet er blevet testet siden sidste år, og nu vil politiet udbrede det over hele landet i løbet af 2015.

I praksis vil skanneren installeret i patruljevognene matche samtlige aflæsninger med forskellige registre. Først og fremmest tjekkes om bilen er stjålet dernæst om bilen har ubetalte afgifter hos Skat eller om den mangler at blive synet. Endelige tjekkes nummerpladeren i et register over såkaldte ’interessante køretøjer’, som er biler, der er mistænkt for at være brugt til noget kriminelt.

Hvis der findes et match, blinker en lampe i politibilen.

Endnu mener formanden for Datatilsynet, Birgit Kleis, at det er for tidligt at sige, om politiet bryder persondataloven.

»Når politiet har givet Datatilsynet sin redegørelse, vurderer vi, om der er tilstrækkelig nytteværdi i forhold til at registrere uskyldige. Men som udgangspunkt er jeg positivt stemt,« siger hun til Jyllands-Posten.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>