Revner i kampfly er et velkendt problem

Flere danske medier, herunder Ingeniøren, har i dag bragt historien om, at Forsvarets F-16-kampfly er begyndt at slå revner omkring cockpittet, og at man i Norge har konstateret samme problem. Men ifølge flere forskellige kilder med indsigt i flymekanik forekommer små revner imidlertid jævnligt på kampfly såvel som de fleste andre flytyper, og de bliver som regel opdaget ved rutinetjek.

»Revneundersøgelser er et af vores største inspektionsområder overhovedet. At finde revner er ganske almindelig præventiv vedligeholdelse på fly. Vi finder ofte revner i både motordele, understel og strukturdele, og så vurderer vi fra gang til gang, om forholdet er kritisk eller ej. Nogle revner er slet ikke kritiske, og dem kan man stopbore (bore hul i hver ende af revnen, så den ikke udvider sig, red.) så de ikke vandrer videre. Andre er så alvorlige, at man grounder flyet,« forklarer Allan Jensen, tekniker i flyreparationsvirksomheden DAO Aviation.

Læs også: F-16-flyene i Danmark slår revner

Heller ikke på F-16 er revner et særsyn. I august gav det amerikanske luftvåben 82 af sine to-sæders F-16D-kampfly flyveforbud, efter fundet af revner i karmen til skærmen – også kaldet canopyen – over cockpittet. Revnerne blev fundet på to grupper af fly, der på det tidspunkt havde henholdsvis 27 og 21 år på bagen. De skyldtes metaltræthed. I september meldte luftvåbenet og producenten Lockheed Martin så, at man havde fundet en løsning – at sætte små remme henover revnerne.

En statusrapport til den amerikanske kongres fra 1978 viser også, at man allerede fra F-16’s første leveår har konstateret og repareret små revner i kampflyet.

Danmark deltager i en følgegruppe af lande med F-16-kampfly, det såkaldte F-16 Multinational Fighter Programme. Derigennem indrapporterer deltagerlandene fejl, og informationerne bliver videregivet til de øvrige lande med samme F-16-model.

Lockheed Martin udarbejder derefter en vejledning til, hvordan fejlen skal repareres. Vejledningen om de aktuelle revner afventer Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i øjeblikket. Når den er på plads, går man i gang med at reparere de involverede kampfly.

Ingeniøren har bedt FMI om oplysninger om revnerne, men FMI oplyser, at de medarbejdere, der er klædt på til at udtale sig om problemet, først er tilbage i næste uge.

I stedet skriver Kim B. Meier, kommandørkaptajn ved FMI, i en kortfattet email til Ingeniøren, at FMI blev orienteret om risikoen for revner i F-16 i august.

‘FMI er i regi af F-16 Multinational Fighter Programme primo august blevet oplyst om, at der i nogle nationer er observeret revnedannelse i rammen i den forreste del af F-16-flyet,’ skriver Kim B. Meier.

Han oplyser også, at revnerne ikke er fundet på den udgave af F-16, som i øjeblikket deltager i den internationale luftoffensiv mod Islamisk Stat i Irak. Forsvaret har både en A- og en B-udgave af F-16. B-typen har to sæder og bruges i dag primært til uddannelse og træning, mens det er A-udgaven, der opererer i Irak. Det er i B-udgaven, revnerne er opdaget.

‘Danmark har inspiceret alle vores F-16 A-modeller (en-sædet) uden, at der har været konstateret revnedannelser. Disse fly er p.t. indsat i Irak,’ skriver Kim B. Meier.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>