Trods millionbøde: MT Højgaard satser stadig på monopæle til møller

Konstruktionsfejl på offshore-fundamenter af monopiletypen har kostet entrepenørvirksomheden MT Højgaard flere hundrede millioner kroner og en stor del af selskabets overskud.

Men det betyder ikke, at selskabet holder op med at montere monopæle, sådan som det ellers blev oplyst i en artikel i går.

Læs også: Fejl på møllefundamenter udløser millionbøde til MT Højgaard

Monopæle er stadig den fremherskende fundamentstype til offshore vindkraft, og MT Højgaard oplyser til Ingeniøren, at de stadig byder på opgaver med denne type fundament. Branchen har sidenhen ændret det problematiske design på samlingen mellem monopæl og overgangsstykke, så der i dag ikke mere er problemer.

Tidligere var overlappet mellem monopæl og overgangsstykke sikret med en beton-støbning, som holdt de to dele fast i samme position, men denne støbning begyndte at smuldre. I dag gør man det øverste af monopilen let konisk, hvilket gør at en fremtidig lodret belastning vil klemme betonen i støbningen sammen og nedad. Dermed kan man undgå, at betonen slipper sit tag i stålvæggene.

Læs også: Dong ændrer fundament-design på engelsk havmøllepark

MT Højgaard har i øvrigt tidligere indgået partnerskab med et norsk selskab, Seatoweer, der har designet et såkaldt gravitations-fundament til dybt vand. Ideen er at MT Højgaard skal sælge fundamentet.

Læs også: MT Højgaard køber norsk teknologi til møllefundamenter

Det første eksemplar af det nye fundamentskoncept skal installeres i den Engelske Kanal i løbet af i år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>