Sådan navigerer du i korruptionens spindelvæv

Det kan være afsindigt svært at navigere i straffeloven, når du som projektleder skal enten handle eller fragte i lande, hvor korruption dukker op ved hvert gadehjørne.

For hvordan finder man ud af, hvad man må og ikke må? Er det okay, at betale sig ud af en klemt situation, hvis man møder en tolder, der beder om et ekstra ”gebyr”? Og bryder du loven, hvis du inviterer en samarbejdspartner ud at spise i håb om en bedre aftale?

Find dit næste job på Jobfinder

Partner Lisa Bo Larsen og advokatfuldmægtig Nicholas Ørum Keller fra advokatfirmaet Kromann Reumert gav et bud, da Ingeniøren og projekt:netværkets event projects:acrossbounderies løb af stablen d. 7. oktober.

Hvad gør du for eksempel, hvis en tolder beder dig om et gebyr for at sende dine vare til en kunde, selvom du ved, at du allerede har betalt alle tænkelige gebyrer? Svaret er enkelt. Hvis du bestikker tolderen, bryder du loven.

Men hvordan ved man, at der er tale om bestikkelse? Jo, hvis man betaler en person for at udføre en handling, de ellers ikke ville have udført, eller ikke udføre en handling, de ellers ville have foretaget, er der tale om bestikkelse.

»I Danmark må man ikke bestikke en offentlig ansat og den offentligt ansatte må ikke bede om bestikkelse for en ydelse. Det står i straffelovens §122 og §144. Nogenlunde samme regler gælder for privatansætte under §299,« forklarer Nicholas Ørum Keller ved firmaets oplæg.

LÆS OGSÅ: Ledelsesrådgiver: Moderne ledelse er livsfarlig

En deltager foreslår at man altid skriver ind i kontrakter, at varer kan risikere forsinkelse, hvis man møder udfordringer (korruption red.) på vejen. En anden deltager spørger, om man ikke bare skal bede om en kvittering. Det bifalder de to oplægsholdere.

»Dokumentation er fuldkommen essentiel, når man står i en situation, hvor man kan risikere at blive beskyldt for at være korrupt. Hvis du kan dokumentere med en kvittering, at du er blevet opkrævet et gebyr, som du i god tro har betalt, så er det sværere at anklage dig for bestikkelse,« siger Lisa Bo Larsen.

Dokumentation er vigtig, da både danske (Straffeloven), engelske (Anti-Bribery Act) og amerikanske (Foreign Corrupt Policies Act) love slår hårdt ned på korruption.

Én ting kan dog overskygge reglerne, og det er fare for liv og helbred. Hvis militær eller politi kræver bestikkelse for at lade dig gå, er det i alles interesse, at du kommer derfra i god forvaring.

Forskel på ”smørelse” og ”bestikkelse”

Der er ingen tvivl om, at der er tale om korruption, når man giver penge for en ulovlig ydelse. Men hvad hvis man betaler en offentlig ansat for at udføre et lovligt job hurtigere? Her er der ikke tale om bestikkelse, da man ikke påvirker modtageren til at handle anderledes end normalt ved at ‘smøre’ dem.

»Smørelse er at give en embedsmand penge for noget, der ikke er ulovligt, men som han skulle gøre i virkeligheden. I nogle lande er dette lovligt. I Storbritannien er det ulovligt, men i USA er det okay. I Danmark har der været meget diskussion, fordi straffeloven ikke tager entydigt stilling,« konstaterer Nicholas Ørum Keller.

Ifølge Lisa Bo Larsen er der dog ingen tvivl om, at det er ulovligt. Men det kan ikke udelukkes, at man vil kunne være straffri, hvis man tager forbehold. Reglerne omkring smørelse i Danmark er nemlig stadig lidt uklare. Her pointerer partneren igen, at det handler om dokumentation.

Smørelse eller ikke smørelse

Kromann Reumert har derfor formuleret en rettesnor for, hvornår smørelse er rimelig:

»”Gaven” skal have en rimelig værdi og ikke være ekstravagant. Både modtager og giver skal forstå sammenhængen. Man skal bruge sin sunde fornuft og tidspunktet kan også spille ind. Hvis du f.eks. giver dine medarbejdere julegaver hvert år anses dette ikke for smørelse af medarbejderne,« siger Nicholas Ørum Keller.

Man må derfor gerne invitere sine kunder eller samarbejdspartnere ud og spise, på sightseeing eller til fodboldkamp, så længe det har et forretningsmæssigt formål og ikke påvirker kunden til at handle drastisk anderledes end de ellers ville have gjort.

Du kan komme langt med stædighed

På workshoppen præsenteres lederne for en række scenarier, der skal få dem til at gruble over, hvor grænsen går mellem bestikkelse og smørelse. Enkelte deltagere har selv stået i scenarier, hvor de er blevet bedt om at betale ekstra. Men ifølge Kromann Reumert kan man i nogle tilfælde undgå det fuldkommen.

Et kendt eksempel på, at stædighed ind imellem er vejen frem i korruptions-landskabet er Mærsk. Virksomheden besluttede sig kort og godt for, at de ikke ville betale ”smørelses-gebyrer” mere – koste hvad det koste vil.

»De stod fast og tjener voldsomt mange penge på det. Så det kan godt lade sig gøre at bryde med korruptionen, hvis man er stædig og tålmodig nok. Og hvis man har kræfterne i virksomheden,« siger Lisa Bo Larsen.

De 5 skarpe: Sådan forholder du dig til korruption
› Sæt dig ind i reglerne – og din virksomheds retningslinjer
› Pas på ikke at få vekslet samfundets/branchens udfordringer til et
personligt problem!
› Hvis du er i tvivl – så spørg din chef
› Hvis det er ulovligt – så lad vær!
› Hvis du er på den rigtige side af grænsen – så dokumenter!

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>