Svensk regering stopper udvidelse af tyske brunkulsminer

Vattenfall er et statsejet svensk energiselskab, og statslige svenske selskaber skal satse på grøn energiomstilling – ikke kul. Med den begrundelse afbryder den nye svenske regering bestående af Miljöpartiet og Socialdemokraterna nu Vattenfalls planer om at udvide og bygge nye brunkulkraftværker i Tyskland.

Den tidligere borgerlige regering med Fredrik Reinfeldt i spidsen havde ellers tilladt Vattenfall at udvide sine tyske brunkulsminer i den østlige tyske region Lausitz. De tiltrædende regeringspartier vil derimod have mere kontrol med selskabet, der er 100 procent statsligt ejet, så fokus i fremtiden vil være på vedvarende energi frem for kul og gas.

Læs også: Canada indvier verdens første kulkraftværk med CO2-rensning

Dermed modsætter den svenske regering sig den tilladelse om udvidelse, som den tyske delstat Brandenburg i juli gav Vattenfall. Tilladelsen gav Vattenfall mulighed for at udvide sine miner og udvinde yderligere 200 millioner ton brunkul om året fra 2026.

Samtidig med udvidelsen af minerne har der været spekulationer om, hvorvidt Vattenfall havde planer om at bygge nye kraftværker i Lausitz. Selskabet selv afviste for nylig sådanne planer, men i august sagde en talsmand til engelske The Guardian, at der ville blive behov for nye værker, hvis flere tilladelser til mineudvidelser blev givet.

Læs også: Knockout til svensk atomkraft: Nye reaktorer droppes, og gamle må lukke

En meningsmåling foretaget af Greenpeace blandt 1.000 svenskere viste tidligere på året, at tre ud af fire var imod Vattenfalls tyske udvidelser. Driften af selskabets to nuværende kraftværker med tilhørende miner udleder lige så meget CO2 pr. år som hele Sverige.

Den nye svenske regering vil nu sætte sig ind i detaljerne omkring Vattenfalls tyske minedrift, inden det bliver besluttet, hvad der skal ske med de investeringer, der allerede er gennemført eller i gang.

Selvom Tyskland i dag kører på omkring 25 procent grøn energi, har landet stadig brug for sine kulkraftværker, særligt fordi landet også vil udfase atomkraft.

Brunkul er den mest beskidte form for kul, fordi det udleder mere CO2 end alle andre typer af kul.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>