Revisorer: DSB’s viden om eltog er ufuldstændig og forældet

DSB kan selv klare opgaven, når der inden for få år skal købes tog for milliarder til fremtidens elektriske jernbanenet. Det vurderer revisionsfirmaet Deloitte, som på transportminister Magnus Heunickes (S) foranledning har gransket DSB’s nye oplæg til milliardindkøbet.

‘Der er ikke fundet vægtige grunde til at konkludere, at DSB ikke skal forestå indkøbet, men der bør etableres en styrket forankring af projektet på det politiske niveau,’ konkluderer Deloitte i sin rapport, som Transportministeriet netop har oversendt til Folketinget.

Læs også: DSB skal holdes i ørerne af konsulentfirma

Således giver revisorerne grønt lys til, at milliard-indkøbet kan skydes i gang.

Ikke desto mindre indeholder rapporten også den opsigtsvækkende konklusion, at DSB ganske enkelt ikke ved nok om markedet for elektriske tog. Deloitte konstaterer, at DSB’s viden på området hverken er fyldestgørende eller tidssvarende, og at DSB’s oplæg i sin nuværende form ikke kan danne grundlag for de nødvendige beslutninger.

‘Det er Deloittes vurdering, at beslutningsoplægget er forankret på en viden om markedet for eltog, der ikke er fuldstændig og aktuel. Den allerede gennemførte markedsanalyse bør derfor ikke danne baggrund for beslutninger om scenarier, togtypevalg, spørgsmål om ejerskab til materiellet eller finansiering,’ konkluderer Deloitte.

Læs også: DSB: Fremtidens tog koster 20 milliarder

Derfor er det ifølge revisorerne helt afgørende, at DSB foretager en uddybende markedsanalyse.

‘Deloitte vurderer, at det vil være nødvendigt at tilvejebringe mere fuldstændig og aktuel markedsinformation, og at det derfor er helt afgørende, at der snarest igangsættes en uddybende markedsanalyse, der kan bidrage med data om prisniveau, togtyper og risici. Deloitte vurderer i den forbindelse, at den proces for indhentelse af markedsinformation (…), der er skitseret i beslutningsoplægget, ikke er fyldestgørende og bør suppleres,’ skriver revisorer.

Deloitte vurderer derfor sammenfattende, at opgørelsen af de samlede investeringer ‘ikke er fyldestgørende og gyldig,’ blandt andet på grund af manglende aktualitet, fuldstændighed og gyldighed. DSB har da også selv skrevet i sit oplæg, at markedsanalyserne skal opdateres.

Læs også: Sådan vil DSB undgå endnu en IC4-skandale

Alt i alt konkluderer Deloitte dog, at DSB med de foreslåede justeringer vil være i stand til at løfte opgaven.

‘Selvom der endnu ikke er etableret en fuld projektorganisation i DSB, så er det Deloittes umiddelbare vurdering, at der er så meget viden opbygget i den permanente organisation omkring det forestående indkøb, at det ikke vil give mening at etablere en projektorganisation helt uden for DSB. Det betyder dog ikke, at der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved den overordnede organisatoriske styring af projektet,’ skriver Deloitte.

Læs Deloittes rapport her.

Læs DSB’s beslutningsoplæg her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>