Wifi på Boeing-fly kan sætte piloternes skærme ud af spil

De amerikanske luftfartsmyndigheder (FAA) har beordret alle flyselskaber, der flyver med Boeing-typerne 737 og 777, til at udskifte displays fra en bestemt leverandør, da de kan risikere at gå i sort på grund af interferens med flyenes wifi-netværk om bord. Det skriver BBC.

De problematiske displays er ‘fase tre’-modelllen produceret af firmaet Honeywell og har i mange år været installeret som standardudstyr i flytyperne. Allerede i marts 2011 blev problemet opdaget under en test af den elektromagnetisk interferens fra et nyinstalleret wifi-netværk om bord på et Boeing-fly.

Her oplevede testfolkene, at wifi-signalerne fik flere skærme til at slukke og dermed frarøvede piloterne kritisk information såsom flyets hastighed, højde og retning. Informationer, der ville være katastrofale at miste under eksempelvis en landing.

Selvom det er mere end tre år siden, at problemet blev evident, estimerer FAA, at der stadig er 1.326 Boeing-fly i daglig drift, som endnu ikke har skiftet de problematiske displays ud. Derfor har FAA nu givet flyselskaberne en tidshorisont på fem år til at få problemet ud af verden.

Flyselskaber begræder ekstraudgift

Firmaet bag skærmene, Honeywell, har modsat sig FAA’s opfattelse af situationens alvor. Honeywell hæfter sig blandt andet ved, at fejlen kun er observeret én gang under en test foretaget på landjorden.

Virgin Australia, Air France og Ryanair har ligeledes begrædt flymyndighedens nye påbud, da de ikke mener, at ombordværende wifi-installationer er potente nok til at interferere med systemerne i cockpittet. Selskaberne påpeger i stedet, at en udskiftning kun bør ske, hvis der anvendes tablets med wifi i selve cockpittet.

FAA imødegår klagerne ved at fastholde, at man ønsker at eliminere enhver risiko. Ifølge BBC er flyagenturet også bekymret for interferens fra satellit- og vejrradar-systemer, samt radiosignaler i passagerers mobiltelefoner. FAA estimerer, at opgraderingerne vil komme til at koste flyselskaberne godt 80 millioner kroner.

Eksperter maner til besindighed

Flere uafhængige eksperter, som BBC har talt med, nedtoner problemets indflydelse på den generelle flysikkerhed. Alene tidshorisonten, som FAA har givet flyselskaberne, er en indikator på, at man som passager ikke skal bekymre sig, ligesom det påpeges, at de kritiske systemer om bord har en lang række redundante sikkerhedsforanstaltninger.

»Det er ekstremt usandsynligt, at der sker noget. Southwest Airlines har offentliggjort data, der viser, at de har fløjet Boeing 737’ere med disse displays installeret i omkring 2.300.000 timer, siden de installerede et wifi-system, uden nogen problemer overhovedet,« siger Stephen Trimble, der er reporter på magasinet Flight International, til BBC.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>