Endelig rykker biogassen med investeringer på 1,5 milliarder

Omsider ser det ud til, at politikernes økonomiske indsprøjtninger til biogas-sektoren i form af anlægstilskud og højere støttesatser er begyndt at bære frugt.

Hele seks nye fælles biogasanlæg har sat spaden i jorden i år, og ét er færdiggjort. Dermed er der gang i næste generation af fælles biogasanlæg. Energistyrelsen vurderer, at yderligere tre-fire projekter går i jorden i første halvdel af 2015. Første generation af fællesanlæg blev bygget tilbage i 1990’erne.

Den nye generation af biogas­anlæg udmærker sig først og fremmest ved at være store. Et enkelt, Envo Biogas i Tønder, er endog gigantisk. Tilsammen repræsenterer de investeringer på omkring 1,5 milliarder kroner. De syv anlæg vil tilsammen hæve den danske biogasproduktion med 67 pct. i forhold til 2012.

Bemærkelsesværdigt er det også, at biogassen fra seks af de syv anlæg som noget relativt nyt skal opgraderes til naturgaskvalitet og sendes ud i naturgasnettet i erkendelse af, at det giver bedre og mere ensartede afsætningsmuligheder.


I år er syv nye og store fælles biogasanlæg kommet på landkortet. De vil alene øge den samlede biogasproduktion med 67 pct., når de kommer i drift. I 2012 producerede samtlige typer biogasanlæg 4.380 TJ. Det største nye anlæg, Envo Biogas Tønder, vil alene producere 1.250 TJ.

Horsens Bioenergi
I drift. Producerer biogas på gylle og affald fra det nærliggende Danish Crown-slagteri. Gas opgraderes af Dong Energy.

Madsen Bioenergi, Spøttrup
Byggeri i gang. Gassen produceres på gylle og dybstrøelse. Opgraderes af HMN Naturgas.

Bionaturgas Holsted
Byggeri i gang. Behandler 400.000 ton biomasse – heraf 70 pct. gylle. Gassen opgraderes af Nature Energy.

Bionaturgas Midtfyn
Byggeri i gang. Skal årligt aftage og behandle ca. 260.000 ton husdyrgødning samt ca. 55.000 ton øvrig biomasse. Gassen opgraderes af samme.

Bionaturgas Nordfyn
Byggeri i gang. Skal behandle 315.000 ton gylle, dybstrøelse og industriaffald årligt. Gassen opgraderes af Nature Energy.

ENVO Biogas Tønder
Byggeri i gang. Skal årligt behandle 700.000 ton husdyrgødning og dybstrøelse plus 180.000 ton energiafgrøder, der gradvis erstattes af husholdningsaffald. Gassen opgraderes af ejerne selv.

Solrød Biogas
Byggeri i gang. 155.000 ton industriaffald, husdyrgødning og tang udgør råvarer til biogassen. Gassen opgraderes ikke, men anvendes i kraftvarmeværk.

Tidligere var forretningsmodellen fast: afsætning til et nærliggende gasdrevet kraftvarmeværk, som imidlertid ikke kunne aftage al biogassen i sommerperioden.

Opgradering breder sig

I øjeblikket bliver biogas fra fire eksisterende biogasanlæg opgraderet, men tendensen breder sig til flere og flere anlæg i takt med, at energiselskaber som Dong Energy, Nature Energy (tidligere Naturgas Fyn) samt HMN Naturgas går ind og tilbyder at aftage biogassen og selv stå for opgradering og salg af den grønne ‘bio­naturgas’.

Et selskab som Nature Energy er gået skridtet videre og har investeret direkte i indtil videre fire biogasprojekter, to på Fyn samt et projekt og et eksisterende anlæg i Jylland. Det medvirkede til at realisere projekterne, som har været meget længe undervejs. Endelig har manglende godkendelse af biogasstøtten i EU holdt alle aktiviteter på standby indtil nu.

Det viser sig også, at de nye anlæg bliver indrettet til at kunne omsætte en hel vifte af råvarer til biogas sammen med den tynde gylle. Fra biomasse som majs og græs over de mere besværlige typer som halm og dybstrøelse til organisk affald fra husholdningerne.

Virksomhed som Xergi, der er valgt som leverandør til Nature Energys tre nye anlæg, har ligefrem udviklet en særlig forbehandlingsteknologi til dybstrøelse fra stalde, som ifølge eksperter kan være med til at erstatte de sparsomme mængder af organisk industriaffald, som er meget eftertragtet blandt biogasanlæggene.

Ifølge sekretariatschef Bruno Sander fra Brancheforeningen for Biogas arbejder branchen seriøst med at kunne undvære afgrøder som majs, efter at politikerne har sat begrænsninger for anvendelsen:

»I de nye projekter var der tidligere indregnet større mængder majs som råvare, men de bliver nu skiftet ud med halm og dybstrøelse samt organisk husholdningsaffald, således at biogasanlæg også fremover primært kommer til at behandle restprodukter,« siger han og tilføjer, at der i dag blot bliver brugt 1,5 pct. majs i de danske biogasanlæg.

Fordoblet kapacitet i 2020

Som nævnt vil de syv nye anlæg løfte biogasproduktionen fra samtlige anlæg i Danmark fra 4,5 (2013) til godt 7 PJ. Flere anlæg vil dog komme til næste år. En analyse fra Energistyrelsens såkaldte taskforce, hvor branchen har deltaget, vurderer, at de nye støtteregler vil føre til etablering af nye biogasanlæg, der tilsammen vil kunne producere 10 PJ i 2020. Det svarer til lidt mere end en fordobling fra 2013:

»Vi er blevet mere sikre på vores vurdering siden maj, hvor vi udgav rapporten, takket være de mange nye projekter, der er kommet i jorden hen over sommeren,« siger specialkonsulent Bodil Harder fra Energistyrelsen.

Om udviklingen så bare stopper, når støtten er brugt op – sådan som biogasbranchen frygter – det vil Bodil Haarder ikke være med til at gætte på:

»Vi ser jo, at det suverænt største biogasprojekt i Tønder er gået i gang helt uden anlægstilskud. Det er en interessant udvikling,« siger hun.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>