Nu kan det første danske hospital fjerne medicinrester og bakterier fra spildevandet

Hospitaler lukker giftigt spildevand ud uden tilladelse” og “Auken punker kommuner: Få styr på hospitalernes spildevand!”. Sådan lød blot et udpluk af overskrifterne i Ingeniøren for nogle år siden.

Nu har virkeligheden ændret sig radikalt på Herlev Hospital. I går, torsdag, indviede hospitalet sit fuld-skala forsøgsanlæg, og det er nærmest en underdrivelse at kalde det et forsøgsanlæg. Siden maj har anlægget – med en kapacitet på 600 kubikmeter per dag – nemlig behandlet al spildevand fra Herlev Hospital, svarende til spildevandet fra en lille by med 2500 indbyggere.


Kombination af MBR-teknologi, og rensning med ozon og aktive kulfiltre er kernen i Herlev Hospitals nye rensniingsanlæg. (Illustration: Grundfos)

Foruden en almindelig spildevandsrensning med MBR-teknologi (Membran Biologisk Reaktor), har anlægget også renset vandet for medicinrester, antibiotikaresistente bakterier og hormonforstyrrende stoffer. Indvielsen i går var derfor mest en anledning til at præsentere de første gennemanalyserede resultater af vandkvaliteten. De viser, at man kunne fylde spildevand direkte i et akvarium med haletudser og dafnier, og de ville boltre sig fint i det rene vand.

»For nogle stoffer får vi niveauerne helt ned under detektionsgrænsen, og ellers er det under grænserne for, hvornår organismer tager skade. Vores fokus er ikke længere at få det renere, men at eksperimentere med at få prisen helt i bund og forstå de enkelte processer,« siger Jacob Søholm fra Grundfos, der er projektleder.

Når der stadig er tale om et forsøgsanlæg, så har det især at gøre med, at ingeniørerne eksperimenterer med rensningsmetoder som aktive kulfiltre og ozon. Anlægget er bygget, så de kan se effekterne af f.eks enten at lade vandet passere ozon først eller kulfiltre først. UV-lys er også en del af anlæggets processer, og en del af anlægget sikrer rensning af luft. I sidste ende bliver affaldsstofferne tørret og samlet i store sække.

Slut med regninger fra kommunens rensningsanlæg

I dag koster det omkring 27 kroner per kubikmeter at sende sit spildevand til det kommunale rensningsanlæg, og indtil videre ser det ud til, at forsøgsanlægget kan halvere den omkostning for de 145.000 kubikmeter spildevand, som Herlev Hospital udleder hvert år.

»Indtil videre sender vi stadig det rensede vand videre til det kommunale rensningsanlæg, men det forventer vi hører op snart. Vi har gang i en dialog med kommunen,« siger Jacob Søholm, der dog stadig afventer svar på, hvor ofte kulfiltrene skal udskiftes, før han kender den nøjagtige pris.

Planen er at lede det rensede vand ud i den lille Kagså, der er et mindre vandløb, som afvander mod syd via Harrestrup Å-systemet til Damhussøen og Kalvebodløbet.

Eksportmuligheder

Rensningsanlægget på Herlev Hospital er et samarbejde mellem bl.a. Region Hovedstaden, Herlev Hospital, Grundfos Biobooster A/S, DHI, Ultraaqua, Neutralox samt Herlev og Københavns Kommuner.

Jacob Søholm forudser, at teknologien åbner for decentrale resningsanlæg, og peger ligesom flere politikere på, at teknologien kan blive en eksportsucces:

»Vi kommer her med en løsning på et problem, som rigtigt mange hospitaler har, både herhjemme og i udlandet. Faktisk omdanner vi problemet til en ressource, da der også er mange penge at spare,« siger Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for regionsrådet i Region Hovedstaden, i en pressemeddelelse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>