»Sydkoreanere indgår helst aftaler med gråhårede ledertyper«

»Men hr. Nielsen. Det her udstyr har alle andre også købt. Derfor kunne det også være interessant for dem«.

Nogenlunde sådan lød det, da Torben Orla Nielsen forleden var ude at købe ny bil i Sydkoreas hovedstad Seoul. Han arbejder til dagligt med international projektledelse og rådgivning hos Innovation Centre Denmark i Seoul.

Nye job hænger ikke på træerne, men prøv Jobfinder.


Torben Orla Nielsen, innovationsattaché ved den danske ambassade i Seoul i Sydkorea, er med på en internetopkobling til Ingeniørens og projekt: netværkets konference projects: across boundries.

Torben Orla Nielsen grubler i telefonen over, hvordan han bedst kan beskrive det at arbejde med projektledelse i Sydkorea og fremhæver sit senest bilkøb.

»Den udmelding fra sælgeren siger i virkeligheden det hele. Arbejder man i Seoul skal man virkelig være forberedt på, at koreanerne tænker langt mere på ’os’ frem for ’mig’. Det kommer også til udtryk, når man arbejder med dem gennem Innovation Centre,« fortæller han.

Torben Orla Nielsen vil den 7. oktober være live igennem på et internetopkobling fra Seoul, når Ingeniøren og projekt: netværket afholder konferencen projects: across boundaries.

Her vil han med udgangspunkt i sit arbejde fortælle om nogle af de erfaringer, han hver dag gør sig i sit job med at sætte samarbejder op mellem de førende universiteter, de store sydkoreanske virksomheder som Samsung, LG og Hyundai og så danske virksomheder samt universiteter.

Innovation Centre Denmark er et samarbejde mellem Udenrigsministeriet og Forskning- & Uddannelsesministeriet. Der findes innovationscentre i Sillicon Valley, Sao Paulo, München New Delhi, Shanghai, Tokyo og Seoul.

’Weness’ og mindre ’me’

Torben Orla Nielsen bruger også begrebet weness om det organisatoriske arbejde i sydkoreanske virksomheder. Det adskiller sig meget fra den danske retning på arbejdsmarkedet i disse år, der handler mere om ’me’ (mig) end ’we’ (os).

»Som flere danske virksomheder har opdaget, skal man tage det stramme hierarki i asiatiske virksomheder alvorligt. De har en forståelse af weness. Og det er mindre individualiseret. Men den direkte kontakt foregår stadig øverst i hierarkiet,« fortæller Torben Orla Nielsen.

Tidligere arbejdede innovationsattacheen ved forskerparken Scion DTU, hvor godt 200 virksomheder holder til i en slags teknologi-hub.

Torben Orla Nielsen søgte med den ballast nye udfordringer, og han var med til at åbne Innovation Centre Denmark i Seoul, der hører sammen med den danske ambassade tilbage i 2013. Innovationscentret har til opgave at hjælpe danske teknologibaserede virksomheder og universiteter bedre ind på det sydkoreanske marked og skabe gode relationer Sydkorea og Danmark imellem.

Gråhårede mænd

Attacheen husker også tilbage på en anden historie i løbet af sin tid på innovationscentret. Uden at nævne navne fortæller han om en dansk virksomhed, som skulle sætte en række forretningsaftaler op med Samsung. Ifølge Torben Orla Nielsen sendte den danske virksomhed nogle af sine bedste, men også unge kræfter – de skarpeste hjerner.

Men uden på hjernen og kraniet sidder der hår. Og når man forhandler større forretningskontrakter på plads i Sydkorea, så skal det hår helst have en bestemt farve.

»Min erfaring er, sydkoreanerne helst indgår aftaler med gråhårede ledertyper. Koreanske – og mange asiatiske – organisationer arbejder top-down. Hvis du ikke får forankret dine aftaler højt i organisationen bliver de ikke til noget. Derfor sender det under alle omstændigheder et bedre signal, hvis der indgås kontrakter med den gråhårede top, frem for unge medarbejdere,« forklarer Torben Orla Nielsen.

Opstarten af Innovation Centre Denmark har også givet attacheen andre erfaringer. Ledelsesstilen er væsentlig anderledes end i Danmark.

»Man er ganske enkelt nødt til at være mere direkte i kontakten med medarbejdere i Sydkorea. I Danmark kan vi godt sludre lidt om et projekt. Og så sørger de selvstændige medarbejdere for resten. Folk herovre er også selvstændige, og de er meget fokuseret på at eksekvere hurtigt, men de skal bare have tingene skåret lidt skarpere ud,« slutter Torben Orla Nielsen.

Du kan læse mere om konferencen projects: across boundries her, hvor du også kan læse om nogle af de andre talere og tilmelde dig.

Læs også: Danfoss-direktør: »Det hedder sprogbarriere med god grund«

Rambøll-chef: »Noget så simpelt som præcis kommunikation kan være umuligt«
»Min vigtigste mission var at gøre danskerne stolte«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>