Kollapset bro blev 3D-scannet i sidste øjeblik

17 timer efter, at en bro over Helsingørmotorvejen kollapsede, begyndte entreprenørerne at rive resterne ned. Men for at give den ekspertgruppe, som politiet har nedsat til at finde årsagen til kollapset, noget at arbejde ud fra, blev broen både 3D-scannet, gennemfotograferet, opmålt af landmålere og inspiceret af ekspertgruppens medlemmer, før maskinerne rykkede ind.

»I sidste øjeblik blev man klar over, at det nok ville være en god ide at 3D-scanne broen, så man har noget ud over fotografier og de oprindelige tegninger,« forklarer professor emeritus Niels Jørgen Gimsing fra DTU Byg. Han er en del af det hastigt sammensatte ekspertpanel, som under Force Technologys ledelse skal forsøge at finde årsagen til, at den 72 meter lange bro kunne kollapse. De øvrige deltagere kommer fra rådgivningsfirmaerne Niras og Grontmij.


Flere steder i verden er politiet begyndt at 3D-scanne gerningssteder. Det samme har den ekspertgruppe, der skal undersøge kollapset af en bro over Helsingørmotorvejen gjort. Scanningen er sammen med fotografier, forklaringer og tegninger grundlaget for ekspertgruppens opklaringsarbejde.

Søndag besigtigede en del af panelet resterne af broen. Imens målte landmålere broen op for at finde ud af, om stilladset, der bar brodækkets støbeform, havde forrykket sig. Og hele broen blev scannet med 3D-scannere.

Læs også: Vejdirektoratet skærper tilsynet med alle støbninger af nye broer

Ifølge adm.dir. Michael S. Larsen fra den ansvarlige entreprenør CG Jensen sprækkede støbeformen pludselig, da håndværkerne havde fyldt omkring 800 ud af 1.200 kubikmeter beton i formen.

»Folkene har forklaret, at støbeformen under udstøbning af brodæk åbnede sig to steder, og at betonen væltede ned på motorvejens sydgående spor. De involverede medarbejdere blev skubbet omkuld på grund af bevægelsen, og enkelte måtte gribe fat i noget for at undgå at styrte de vel cirka seks meter ned på kørebanen. Det er simpelthen så heldigt, at ingen faldt ned. Det er vi lykkelige for,« forklarede han til avisen Licitationen for nogle dage siden.

Læs også: Se, hvor kollapset bro gav efter

Men om ulykken er udløst af, at en del af stilladset har givet efter, om det er selve støbeformen, der har været for svag, eller om der er en helt tredje årsag til kollapset, er endnu ikke til at sige. Ifølge direktøren for DTU Byg, Michael Havbro Faber er der imidlertid mest, der tyder på at fejlen skal findes i støbeformen.

»Det er sandsynligt, at træformen ikke kunne bære vægten. Den er meget skadet og er faldet helt fra hinanden«, forklarede han i Politiken torsdag.

Det er endnu uvist, hvornår ekspertgruppen vil offentliggøre sine konklusioner.

Læs også: Stilladset på kollapset motorvejsbro måtte forstærkes flere gange

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>