Deloitte: DSB ignorerer det politiske niveau

DSB har i sit nye oplæg til milliardindkøb af elektriske tog ikke taget tilstrækkeligt højde for beslutninger fra Transportministeriet og Folketinget.

Derfor mangler der en afklaring af, hvordan DSB’s plan for togindkøbet hænger sammen med beslutninger på det politiske niveau, vurderer revisionsfirmaet Deloitte, som har gransket DSB’s nye oplæg til milliardindkøbet.

Læs også: DSB skal holdes i ørerne af konsulentfirma

‘Der er ikke på gyldig og konsistent vis redegjort for sammenhæng og grænseflader mellem anskaffelsesprojektet og det politiske niveau. Deloitte vurderer, at den påtænkte organisering og styring af Fremtidens Tog ikke i tilstrækkelig grad tilgodeser et forventet behov for inddragelse af det politiske niveau,’ konkluderer Deloitte i sin netop offentliggjorte rapport om DSB’s beslutningsoplæg.

‘Der mangler derfor efter Deloittes vurdering en klarere defineret governancestruktur for den projektspecifikke relation mellem DSB og det politiske niveau og større klarhed over hvilke politiske beslutninger, som skal træffes undervejs i projektforløbet,’ skriver Deloitte videre.

Læs også: Revisorer: DSB’s viden om eltog er ufuldstændig og forældet

DSB skriver i sit beslutningsoplæg, at der i indkøbets indledende fase blandt andet skal træffes beslutninger på det politiske eller ministerielle niveau om overordnede krav til togmateriellet, herunder hvilken togtype, der først skal indkøbes. DSB skal selv træffe beslutninger om valg af eksempelvis strategien for vedligehold af alle togtyper.

I indkøbets afsluttende fase skal der på politisk niveau træffes beslutning om endelige togstørrelser og antal tog, herunder option om yderligere antal tog, leverandørvalg og endeligt investeringsbudget. DSB skal selv træffe selve beslutningen om tildeling af kontrakten.

Blandt andet på den baggrund konkluderer Deloitte nu, at sammenhængen mellem indkøbsforløbet og de politiske beslutninger mangler i DSB’s oplæg. Og at oplægget mangler klarhed over, hvilke politiske beslutninger, der skal træffes undervejs i projektforløbet.

‘Det fremgår efter Deloittes vurdering ikke gyldigt og konsistent af beslutningsoplægget eller den underliggende dokumentation, hvordan den organisatoriske sammenhæng er mellem anskaffelsesprojektet og det politiske niveau, der skal træffe beslutningerne,’ skriver Deloitte.

DSB valgte i august måned i år at offentliggøre sit beslutningsoplæg, inden det var godkendt af revisorern, og siden da har Ingeniøren skrevet om en række forhold i oplægget, der netop peger i den modsatte retning af de politiske beslutninger, der i forvejen er truffet.

Blandt andet, at DSB foreslår at droppe regeringens planer om højhastighedstog og i stedet købe de langsommere fjerntog til den elektriske jernbane.

Læs også: DSB: Drop højhastighedstog og spar 300 millioner om året

DSB skriver også i sit oplæg, at det kan give forsinkelser og dårlige kundeoplevelser at realisere planen om 60 minutters rejsetid mellem landets største byer, selv om den såkaldte timemodel ligger fast med den politiske aftale om Togfond DK.

Læs også: Transportminister står fast: Det skal kun tage en time at køre mellem landets største byer

Endelig har Trafikstyrelsen påpeget, at nogle af DSB’s forslag indirekte vil reducere muligheden for at udbyde togstrækninger til DSB’s konkurrenter, hvilket står i skærende kontrast til udmeldinger fra transportminister Magnus Heunicke (S).

Læs også: Trafikstyrelsen: DSB skaber barrierer for udlicitering

Deloitte har med sin rapport givet grønt lys til, at indkøbsprocessen kan skydes i gang.

Læs Deloittes rapport her.

Læs DSB’s beslutningsoplæg her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>