Vestagers kommissær-forgænger vil tillade massiv støtte til kontroversielt britisk atomkraftværk

EU’s spanske konkurrencekommissær Joaquin Almunia er kommet i kraftig modvind blandt miljøfolk, parlamentarikere og medlemsstater her på falderebet af sin kommissærperiode – han afløses 1. november af Margrethe Vestager. Årsagen til modvinden er et lækket dokument, som tyske Der Spiegel har fået fat i.

Ifølge dokumentet har Almunia – som har været stærkt kritisk over for det danske -støttesystem for vedvarende energi og har stoppet de nye danske solcelleordninger – tænkt sig at godkende en omfattende britisk statsstøtte til et nyt, omdiskuteret atomkraftværk, Hinkley C i det sydvestlige England.

Læs også: Nyt atomkraftværk til briterne for første gang i 20 år

Dokumentet markerer ifølge Spiegel noget af en kovending fra december, hvor Kommissionen havde store betænkeligheder ved at godkende støtten til atomkraftværket efter statsstøttereglerne.


Grafisk fremstilling af det nye atomkrafværk på 3,2 GW.

Selskabet bag atomkraftværket, franske EDF med kinesiske investorer, skal ifølge dokumentet nu garanteres en betaling på 88 øre pr. kWh for strømmen i 35 år, hvilket er mere end dobbelt så meget som markedsprisen, ligesom selskabet bliver holdt skadesløs ved eventuelle ændringer i britisk miljø- og energipolitik. Op til fire års forsinkelse af byggeriet er ’gratis’ for EDF.

Ifølge Der Spiegel har atomkraft-skeptiske Østrig allerede klaget til EU-Domstolen, siden det kom frem for en uges tid siden, at Kommissionen havde ændret holdning – men der er først nu, at detaljerne omkring støtten er kommet frem i lyset.

Også miljøorganisationen Greenpeace er forarget over konkurrencekommissæren:

»Denne u-vending er et chok og et knæfald for atomlobbyen,« siger juridisk konsulent i Greenpeace, Andrea Karta til Der Spiegel.

Den afgående kommission skal – som noget af det sidste, den gør – stemme om godkendelse af støtten 8. oktober.

Kernekraftværket Hinkley C., som bliver nabo til to eksisterende reaktorer – skal efter planen have en effekt på 3,2 GW, fordelt på to reaktorer, og budgettet er på 150 mia. kroner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>