København vender livsfarlig kajakrutsjebane for at beskytte roere mod kajkanten

Sidste år advarede flere roere om, at en ny kajakrutsjebane i Københavns Havn var ‘livsfarlig.’ Nu har kommunen vendt banen 90 grader, så roerne ikke rammer kajen.

‘Den korte historie er, at det projekt, som var tegnet af vores rådgiver/arkitekt – og som var en fin arkitektonisk løsning – desværre havde placeret rutsjebanen således, at der muligvis kunne være en sikkerhedsrisiko, såfremt mindre øvede brugte anlægget. Pga. den meget begrænsede erfaring med denne type anlæg var det forhold ikke blevet opdaget, hverken af os eller de brugere, som har været hørt i forbindelse med projektets tilblivelse,’ forklarer centerchef Jens Christian Zøfting Larsen fra Teknik- og miljøforvaltningens Center for Anlæg i en mail til Ingeniøren.


Klip: I september blev kajakrutsjebanen skåret ned … Foto: Ulrik Andersen


… og vendt 90 grader. Så roerne ikke længere risikerer at banke lige ned i kajkanten. Foto: Ulrik Andersen

Læs også: København lukker kajakrutsjebane efter advarsler fra roere

Problemet med rutsjebanen var, at den pegede ind mod kajkanten og mod nogle af de søjler, som bærer promenaden Kalvebod Bølge.

‘Hvis du vinkler kajakken, så den ryger til venstre, vil du ramme 2-3 jernstolper med fuld fart. Gætter på mindst 20 km/t. Ryger du ligeud, er der også en stolpe eller to at undgå. Til højre var flydebroen, som jeg var glad for at ende på, da jeg ellers var hamret ind i kajen,’ skrev kajakroer Morten Pedersen efter at have prøvet kajakrutsjebanen sidste år.

Anlægget er designet af Klar Arkitekter og JDS Architects, som havde hentet inspiration og vejledning hos Danmarks eneste anden kajakrutsjebane, der er opført ved Vandkraftsøen i Holstebro.

»Problemet er, at der kun er én reference i Danmark. Der er ingen byggeskik for kajakrutsjebaner,« forklarede arkitekt Henning Stüben fra Klar Arkitekter sidste år, da Ingeniøren forelagde ham roernes kritik.

Nu har kommunen skåret rutsjebanen ned, vendt den 90 grader og svejset den fast igen.

»Efter samråd med brugerne er rampen nu blevet vinklet væk fra moleanlægget og ud i bassinet, så der er den fornødne plads/sikkerhed,« forklarer Jens Christian Zøfting Larsen.

Ombygningen har kostet 625.000 kroner. Budgettet for hele Kalvebod Bølge var 38 mio. kroner.

Kajakrutsjebanen før – med retning mod de bærende søjler

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>