Svenskernes nye testvåben dræber elektronik med mikrobølger

Det svenske firma BAE Systems Bofors har for det svenske Försvarsmakten udviklet et nyt testvåben, som kan ødelægge elektronik via mikrobølger. Det skriver Nyteknik.se.

Udviklingen af våbnet, som kaldes Bofors HPM Blackout, begyndte i 2004, og nu er det klar til at blive vist frem.

Selve våbnet er to meter langt. De første cirka halvanden meter ligner en stålcylinder med en diameter på én meter, mens den sidste del er formet som en stor tragt.

En kondensator oplader en mikrobølgekilde, der kan sende mikrobølgepulser i L- og S-båndet, hvilket vil sige 1-4 GHz. For at kunne ødelægge elektronik er effekten helt oppe i GW-området. Pulserne er cirka 400 ns, og antennen er i stand til at forstærke signalet med 10-25 dBi.


Mikrobølgegeneratoren er 2,5 meter lang og kan drives af batterier. BAE Systems oplyser ikke noget om rækkevidden, men det vurderes, at den ligger fra nogle 100 meter op til en kilometer.

Hidtil har denne type mikrobølgesendere været stationære, men BAE Systems har gjort enheden mobil og batteridrevet. Dermed kan den bruges ude i felten.

Læs også: Britisk prototypevåben lammer bilmotor med mikrobølger

Selv siger firmaet, at enheden ikke direkte er tænkt som et våben, men som en enhed, der er i stand til at teste, hvad der sker, når elektronikken pludselig sætter ud på grund af et angreb med mikrobølger:

»Det handler om at opbygge kompetencer og se, hvilket trusselsbillede der eksisterer,« siger Magnus Karlsson, der er chef for forskning og udvikling hos BAE Systems.

Der er ingen oplysninger om rækkevidden af systemet, men der spekuleres i en ødelæggende virkning i en afstand på op til én kilometer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>