Tysk ja til omstridt tosporet Femernbane

Inden kyst-kyst-forbindelsen under Femernbælt åbner i 2021, skal Tyskland være færdig med en forbedret tilslutning til det tyske jernbane- og vejnet. Og senest syv år efter skal den dobbeltsporede udbygning af strækningen Bad Schwartau-Puttgarden være afsluttet.

Det mål er kommet et skridt nærmere med en hensigtserklæring mellem Frank Sennhenn, chef for den tyske sporejer DB Netz, og Slesvig-Holstens transportminister, Reinhard Mayer.

I stedet for at opgradere det eksisterende enkeltspor til en dobbeltsporet, elektrificeret strækning, er det besluttet at lukke den nuværende banestrækning ned og bygge en ny dobbeltsporet jernbane mellem Lübeck og Puttgarden. Den nye linjeføring vil flytte den støjende togtrafik uden for flere småbyer som Ratekau og Grossenbrode. Derfor lover hensigtserklæringen samtidig at etablere lokal passagertrafik mellem Lübeck and Puttgarden.

»Vi vil udvikle vore turistmål, men vi vil samtidig flytte mere gods over i de tog, der kører til og fra Skandinavien. Der er en indbygget konflikt mellem disse mål, men vi føler, at vi kan opfylde dem begge med dette alternativ,« forklarer Reinhard Mayer i tyske medier.

Læs også: Femernsundbroens vejdel vakler

Lige som Danmark har forpligtet sig til at opgradere en 115 kilometer lang jernbanestrækningen mellem Ringsted og Rødbyhavn til elektrificerede dobbeltspor, hvor der kan køres med 200 km/h, har tyskerne nemlig også lovet at opgradere spor og vejanlæg, der skal forbinde Femern-tunnelen med den sydlige hovedinfrastruktur.

Hensigtserklæringen bygger oven på statstraktaten fra september 2008, der fastlagde, at Femernbælt-projektet består af tre dele, nemlig kyst-kyst-projektet og de danske landanlæg, som Danmark står for, og de tyske, som Tyskland bygger og finansierer.

Ifølge DB Netz bliver projektet nu analyseret i detajler som forberedelse til feasibility-studie og udvikling af et anlægsoverslag.

Omkostningerne ved tilslutningen til landanlæggene på den danske side er løseligt anslået til 8-9 milliarder kroner og til de tyske til 6-7 milliarder kroner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>