Aarhusiansk vindselskab vil presse havmøller ned i pris

Nu må vindmøllebranchen komme ud af busken og demonstrere, at de kan bygge vindmøller til vands til meget lavere priser end for eksempel i Anholt Havmøllepark.

Sådan siger formand for aktieselskabet Havvind Århus Bugt (HÅB), Søren Egge Rasmussen, i forbindelse med, at selskabet indkalder prækvalifikationsbud på totalleverancen til MejlFlak Havmøllepark i Aarhusbugten vest for Samsøs nordspids.

Mølleparken skal bestå af 20 vindmøller med en maksimalhøjde på 150 meter, og leverancen omfatter alt fra vindmøllerne til fundamenter til installation, nettilslutning, driftsgaranti samt serviceordning.

Prisloft på cirka 60 øre

Men til forskel fra de hidtidige udbud på havmølleparker, hvor selskaberne konkurrerede på prisen uden et loft, så er der denne gang en maksimumpris på strømmen fra Mejlfalk-parken på omkring 60 øre pr kWh.

Mejlflak Havmøllepark er nemlig tilskudsmæssigt stillet som landmøller, der bliver opstillet før den 31. december 2013. Her ligger tilskuddet på 25 øre oven i den gældende markedspris for el i 22.000 fuldlasttimer, hvilket svarer til cirka fem år.

»Men vi tror fuldt og fast på, at der nok skal komme nogle bud, selvom prisloftet ligger relativt lavt, for vi har løbende haft dialog med 12 selskaber fra ind- og udland omkring projektet,« forklarer Søren Egge Rasmussen.

Han tilføjer, at Mejlflak Havmøllepark for eksempel ligger tæt på land og vejrmæssigt er nemmere at arbejde med, hvilket er faktorer, som bør gøre, at projektet kan blive langt billigere end for eksempel Anholt Havmøllepark. Her fik Dong Energy ordren til en samlet maksimumpris på 1,05 kroner pr kWh.


Visualisering af havmølleparken med 150 meter høje vindmøller – set fra Ballebjerg på Samsø.

Selskaber kan øve sig

»Man kan jo også sige, at Mejlflak udgør en mulighed for vindmøllesektoren for at øve sig på en kystnær park, før de eventuelt vil byde på de seks kystmøllerparker, som Energistyrelsen udbyder,« siger han.

Det endelige udbud på de seks kystnære havmølleparker på tilsammen 450 MW udsendes i december 2015, og ifølge Energistyrelsens plan skal de endelige bud være inde i februar 2016. Forud går prækvalifikationer og forhandlinger med budgiverne.

Mejlflak Havmøllepark-projektet har været undervejs i tre år, og ejerne af selskabet bag projektet, Havvind Århus Bugt, udgøres fortrinsvis af jyske elselskaber med NRGI som hovedaktionær.

Projektet er kommet i stand som et såkaldt ‘åben-dør-projekt’, hvor et selskab ansøger Energistyrelsen om retten til at bruge området til vindmøller.

I juni 2011 fik selskabet eneret på forundersøgelser i området Aarhus Bugt og har i foråret fået tilsagn om en VVM-godkendelse med en række krav tilknyttet. Blandt andet blev højden af møllerne begrænset til 150 meter, ligesom fundamenterne skal være såkaldte gravitationsfundamenter.

Læs også: Aarhus Bugt tættere på ny vindmøllepark

Den netop annoncerede udbudsrunde gennemføres i perioden februar-maj 2014 med henblik på udvælgelse af totalleverandør/konsortium medio 2014.

Målet er, at havmølleparken kan nettilsluttes i 2016 – med mulighed for at skubbe idriftsættelsestidspunktet til senest 2017.

Prækvalifikationsudbuddet gennemføres med inddragelse af HÅB’s bygherrerådgivere, som omfatter Cowi og Sauer-Roldskov Advokatfirma med Sandroos advokatfirma som underleverandør.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>