Blog: Når vinden blæser …






Jeg tager ofte mig selv i at blive begejstret, når jeg snakker med kunder om de mobile løsninger vi kan bygge for dem, eller jeg bare fortæller venner og bekendte om hvad jeg laver i forbindelse med mit arbejde. Jeg har altid sagt at man skal se muligheder og ikke begrænsninger – eller som der står i et af mine yndlings citater:

“Når vinden blæser er der nogen der bygger læhegn – andre bygger vindmøller.”

Men her på det seneste er jeg blevet opmærksom på en af de største udfordringer (ikke begrænsninger!), som vi står overfor, før vi får det fulde udbytte af de muligheder, som det Mobile internet bringer med sig – nemlig dækning, eller måske rettere manglen på samme …

Jeg bor selv nær centrum af København og selv om man måske skulle tro det modsatte, så er det mere reglen end undtagelsen, at der er EDGE dækning på min telefon – ikke 3G eller 4G. Man kan dårligt læse sin e-mail eller gå på facebook uden at skulle vente.

Forleden deltog jeg på en konference på Frederiksberg og mobilt var der (som sædvanlig) kun dårlig EDGE dækning, som jeg ikke kunne læse min e-mail med. Stedet hvor konferencen blev afholdt tilbyder så et trådløst netværk man kan gå på, men da det skulle deles med 4-500 øvrige deltagere og sikkert kører på en gammel kobberlinje, ja så kan I tænke jer til hvor (u)brugeligt det var.

EDGE dækningen skyldes bl.a. at konferencen foregik indenfor – gik man ud på gaden kunne man godt finde 3G dækning.

I en mobil verden må vi forvente at kunne være mobile – også indenfor. Apple er småt ved at annoncere deres iBeacon – en løsning som bla. kan lokationsbestemme en device meget præcist (målt i centimeter) – også indenfor og dermed komme med tilbud eller nyttig information om lige præcis det en kunden står og kigger på. Men det er jo lidt ærgerligt, at informationen om ugens tilbud på hakket oksekød, ikke når frem til kundens telefon – før han er nået til slikhylderne lige før kassen – fordi dækningen ikke var helt i orden.

Problemet er ikke begrænset til vores færden ude omkring i samfundet. Derhjemme har vi naturligvis også trådløst netværk i huset, men det skal jeg dele med 2 fjernsyn, 3 computere og 3 smartphones, som konstant er på – udover min egen computer og smartphone som selvfølgelig også altid er på. Alle 10 enheder kører næsten konstant når familien er samlet – vi har alle 4 hver vores computer og smartphone kørende mens fjernsynet kører i baggrunden. Dårlig vane? Ja, måske – men mon ikke vi på mange måder ligner den moderne familie !?!

På den ene side, er jeg forundret over at det rent faktisk kan lade sig gøre at køre alle 10 enheder over den 10/1 mbit linie vi har i huset (gammel kobberlinje). På den anden side har jeg svært ved at forstå at det ikke kan lade sig gøre at få mere fart på linien. Igen skyldes det at jeg bor i by’n. Jeg kan ganske enkelt ikke få mere fart på og der er ifølge TDC ingen planer om at gøre noget ved det indenfor en overskuelig fremtid.

Nå, men tilbage til udfordringen. Skal vi have det fulde udbytte af den mobile revolution, så skal vi altså have en bedre og mere moderne infrastruktur – også i byerne. Det er lige nu en af de største udfordringer, som vi står overfor. Der er ikke den løsning som vi ikke kan udvikle og tilbyde de mobile brugere i dag, men hvis nettet/dækningen er så dårligt at det alligevel er mere eller mindre ubrugeligt, så er det jo her vi skal sætte ind i første omgang. Det kan da ikke være rigtigt at vi skal trækkes med EDGE dækning i de store byer og kun maksimalt kan få en 10/1 Mbit linie derhjemme – det er slet ikke nok til at dække vores behov.

Ja, jeg ved godt at der er 4G på vej og at der kommer flere og flere fiberforbindelser til – men det går for langsomt og det er for dyrt. Prøv at kigge på vores nabolande. Selv om du står på et bjerg i Norge eller langt ude i “skogan” i Sverige, så er der for det meste 3G dækning. Hvordan kan det lade sig gøre i lande, som er langt større end os og med væsentlig færre indbyggere per km2?

Så, kære TDC, Telia, Telenor og alle I andre udbydere derude – vinden blæser mobilt i disse år og I må altså se at få bygget nogle flere vindmøller til os, så vi for alvor kan udnytte vinden til vores fordel og få det fulde udbytte af de mobile muligheder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>