Chrome får Portable Native Client: Kører C-kode på alle platforme

Nok er Javascript blevet en del hurtigere de seneste år – men det er stadig noget helt andet at køre kompileret C-kode direkte på maskinen. Derfor opfandt Google konceptet Native Client, som gør det muligt for browseren Chrome at køre C og C++-kode i en lukket sandkasse, men med mere direkte adgang til maskinens hardware end ellers.

Nu har Google forbedret konceptet, så man ikke længere skal udvikle applikationer til hver type arkitektur, men kan lave én applikation, der virker alle vegne – ligesom konceptet bag Java. Det skriver Digi.no.

Google kalder det Portable Native Client, der bliver forkortet PNaCl, der snedigt nok kan udtales ’pinnacle’. I stedet for at kompilere koden til en bestemt arkitektur, for eksempel x86-maskiner med Windows, bliver koden med PNaCl ikke kompileret færdig på forhånd, men sendes ud til brugerne i et ’mellemstadie’. Ude hos modtageren bliver koden så kompileret endeligt til den hardware, der er til stede.

Foreløbigt er Portable Native Client kun kommet i den nyeste version af Chrome-browseren til x86-platforme, men med tiden kan den også blive brugt på smartphones og tablets med Android eller andre styresystemer, der tillader den slags. På iOS er det umuligt, så længe Apple forbyder en browser at kompilere kode lokalt.

Vil andre browserproducenter også bygge PNaCl ind, er det muligt, så længe browseren understøtter Pepper.js, skriver Google i et blogindlæg om konceptet. Så bliver koden lavet om til Javascript i browseren.

Se eksempler på, hvad man kan med PNaCl

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>