Dansk spilbranche fordoblet på tre år

Selvom tidligere flagskibe som IO Interactive ikke længere er så store i Danmark, som de var en gang, så lever den danske computerspilbranche i bedste velgående ifølge en opgørelse fra Interactive Danmark.

I perioden fra 2009 til 2012 er antallet af danske spilfirmaer mere end fordoblet, så der nu findes 145 spilfirmaer i Danmark. Langt de fleste er små, da branchen blot beskæftiger 728 fuldtidsansatte, men omsætningen er stor i forhold til firmaernes gennemsnitlige størrelse.

I 2012 omsatte den danske computerspilbranche for 598 millioner kroner og skabte en eksport på 415 millioner kroner.

Lukninger og fyringsrunder hos de helt store i branchen har givet plads til en række små initiativer, som i dag også kan finde finansiering fra privatpersoner gennem eksempelvis Kickstarter.

Spilfirmaet BetaDwarf begyndte således med, at stifterne boede illegalt i ubrugte lokaler på Aalborg Universitet, men for nylig kunne de efter en Kickstarter-kampagne sælge deres første spil, Forced, på Steam, hvor det på blot en uge har solgt for tre millioner kroner.


Screenshot fra Forced. Foto: BetaDwarf

En procentvis stigning på 101% i antallet af computerspilvirksomheder og 59% stigning i omsætning hen over årene 2009-12 er imponerende. Selv om branchen fortsat er lille, giver tallene grund til optimisme.

Den danske computerspilbranche består i dag af 145 virksomheder, der tilsammen beskæftiger 728 fuldtidsansatte, omsætter for 598 mio. kr og eksporterer for 415 mio. kr. Det viser den seneste udgave af Producentforeningens analyse Danske Indholdsproducenter i tal. Den samlede analyse for 2012 udkommer i slutningen af november, men den del af analysen, som behandler computerspilbranchen, er klar nu.

Solgte for tre millioner kroner på en uge
Uanset om vi måler på antal virksomheder, beskæftigelse i branchen eller på omsætningen, så er computerspilbranchen blevet markant større hen over de seneste år. Én af de mange nye virksomheder, er BetaDwarf. Efter tre års intens udvikling, blev spillet Forced udgivet d. 24. oktober, og BetaDwarf har allerede omsat for over tre millioner kroner. Men der er mange andre eksempler på virksomheder i vækst. Børsen har udpeget Kiloo og Cape Copenhagen som gazelle-virksomheder og ifølge de seneste salgstal fra Playdead, er spillet Limbo solgt i mere end 3 millioner eksemplarer.

Stærke bånd og forretningsfællesskaber på tværs
Som Producentforeningens analyse viser, består branchen primært af små virksomheder, mens omsætningen især genereres i de få store selskaber. Vi ser i Interactive Denmark, at de etablerede firmaer rækker ud mod de nye, og at der i øjeblikket bliver skabt stærke bånd og forretningsfællesskaber på tværs af branchen. Samtidig er erhvervsstrukturen blevet styrket, med flere selskaber der har mellem 20-50 ansatte.

Netværk som Growing Games, SpilBar, konferencer og sociale medier som spiludvikling.dk fungerer som vigtige mødesteder for erfaringsudveksling og platform for nye samarbejder. Steffen Kabbelgaard Grønning, der er CEO i BetaDwarf fortæller for eksempel om Growing Games: “Mit netværk blev udbygget, og jeg fik mulighed for fantastisk sparring. Pitching sessions har gjort mig 21939% bedre til at præsentere, og det har haft en kæmpe indflydelse på alle forhandlinger”. Workshopforløbet har fået støtte fra Københavns Kommune i 2013 for at understøtte kommunens målsætninger om at styrke de kreative erhverv.

Interactive Denmark skal hjælpe virksomheder ind i solide vækstforløb
Selv om vi ser positiv udvikling i både i dialog, omsætning og arbejdspladser hos danske indholdsproducenter, er kampen for at skabe en finansiel fødekæde med nationale investeringer og kompetencer forsat centrale omdrejningspunkter i Interactive Denmarks arbejde. Vi vil fortsat fokusere på at hjælpe virksomhederne med kapitalfremskaffelse og internationalisering samt at skabe nye mødesteder for producenter i de kreative digitale erhverv og internationale samarbejdspartnere og investorer.

Med venlig hilsen

Jan Neiiendam

OM Interactive Denmark

Interactive Denmark er et offentligt/privat samarbejde mellem Producentforeningen, CAT Science og Shareplay v. Aarhus Kommune. Projektet har indtil nu modtaget støtte fra Københavns Kommune samt private partnere, som foruden stifterne af foreningen, medregner Microsoft i Danmark. Desuden forventes støtte fra regionale vækstfora samt Statens Markedsmodningsfond.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>