EU: ‘Computerspil er ikke kulturprodukter’

»Krigsspil er ikke kulturprodukter«, lød svaret fra EU-kommissionens næstformand Joaquin Almuniatil journalister efter at have vedtaget en ny og mere vidtrækkende støtteordning til europæisk film.

Journalisterne ville vide, hvorfor den stærkt voksende spilindustri ikke er omfattet af støtteordningen, der i sine nye klæder kaldes Europas audiovisuelle sektor, men altså ikke gælder den del af sektoren, der laver spil.

De nye regler betyder, at en medlemsstat kan støtte en lokal film med op til 50 procent af omkostningerne og kræve, at mellem 50 og 80 procent af en støttet films budget bruges i hjemlandet.

Der er tale om en opdatering aftalen fra 2001 om støtte til biograffilm. Og fra kun at gælde statsstøtte til filmproduktion kan et EU-land støtte alle faser i det audiovisuelle arbejde, lige fra idé til biografpremiere. Således kan staten nu også støtte selve biograferne. Men ingen støtte til spil.

I et billag til meddelelsen angriber kommissionen netop spørgsmålet, og svarer selv på, hvorfor computerindustrien ikke er dækket af aftalen. Her fremgår det, at kommissionen ikke mener, at have nok erfaring med at støtte spil, og derfor ikke kan definere de nødvendige kriterier til en eventuel støtte. Og så kvalificerer spil sig heller ikke altid ifølge kommissionen som audio-visuelt arbejde eller kulturprodukter, og det vil være for tidligt at integrere sektoren i ordningen, skriver kommissionen.

Samlet set har Europa verdens største filmproduktion med 1.299 film i 2012. Indien følger lige i hælene med 1.255 film i 2012 sammenlignet med USA’s 817 film.

Den samlede europæiske støtte beløber sig til godt 3 milliarder euro om året, hvis man både tæller direkte bidrag og skatteincitamenter med. Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Italien og Spanien er de største film-støttere. Støtteordningen er da også fremlagt kort efter, at Frankrig truede med at boykotte arbejdet med at lande en frihandelsaftale med USA, medmindre filmbranchen blev holdt uden for dét arbejde.

Den danske computerspilbranche bestod i 2012 af 145 virksomheder, der tilsammen beskæftigede 728 fuldtidsansatte og omsatte for 598 mio. kr. Heraf gik 415 mio. kroner til eksport. Tallene er fra Producentforeningens analyse Danske Indholdsproducenter i tal november 2012.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>