Google vinder storsejr i årelang copyright-strid

Google har nu rettens ord for, at søge- og software-selskabet ikke bryder med ophavsretten i sit projekt med indscanning af bøger.

Siden 2005 har Google ellers kæmpet en copyright-kamp mod den amerikanske forfatterforening, US Authors Guild.

Foreningen mente dengang, at Google med sine planer om at skabe et astronomisk digitalt bibliotek ved at indscanne alverdens bøger samtidig var i gang med line op til massiv brud på forfatternes ophavsret.

Google har fastholdt en fair brug af bøgerne, da selskabet kun lagde tekstuddrag ud på nettet og altså ikke hele bøger.

Den amerikanske dommer, Denny Chin, har nu valgt at frafalde sagen og accepterede samtidigt Googles argumentation om, at indscanningen af bøger både var ‘fair brug’, og at projektet indebærer store fordele for offentligheden.

Det skriver BBC.

En længere sag 
Både den amerikanske forlagsbranche og forfatterforening har i flere år været ude med riven efter Googles scanningsprojekt på grund af påståede brud på ophavsretten.

I 2008 gik forlagene og forfatterne sammen om forlig, der skulle få Google til at betale knap 700 millioner kroner i kompensation til de to bogbrancheforeninger.

Tre år senere blev forliget forkastet af en amerikansk domstol med begrundelsen, at et særskilt forlig med Google ville indebære et de facto-monopol til bogkopiering i Googles favør.

Forlagsbranche og forfatterforening forhandlede derefter med Google hver for sig, og for godt et år siden indgik Google og den amerikanske forlagsbranche en aftale, hvor kompensationen fra Google til forlagene og andre ‘detaljer’ i aftalen ikke er kendte i offentligheden.

Senest har forfatterne så fået afslag i retten på, at de har ret til kompensation fra Google i det store scanningsprojekt.

Google hævdede i foråret, at selskabet indtil videre har scannet 30 millioner ind, som står klar på de virtuelle hylder i Googles digitale bibliotek.

Læs også:
Google bliver verdens største boghandler

Google er nu i skarp konkurrence med din boghandler

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>